Не допускай тези грешки при пране, за да не си купуваш нова пералня

57114
Не допускай тези грешки при пране, за да не си купуваш нова пералня
Снимка: iStock/Guliver

Пералнята е един от най-добрите помощници за всяко домакинство, особено ако част от него е някой малчуган, който трябва да преобличате поне по няколко пъти на ден. Пералнята обаче е просто уред, който би могъл да се развали, ако не се поддържа добре.

Трябва да полагате грижи за своята пералня, за да ви служи тя по-дълго време. Ето кои са най-често допусканите грешки, които биха могли да я развалят и да ви се наложи да прибегнете до покупка на нова.

Твърде много прах за пране

Не си мислете, че като сложите повече прах дрехите ще се изперат по-добре. Това е мит. Обикновено има обозначено количество препарат, което трябва да сложите в машината. Повечето прах може да запуши пералнята, особено ако използвате прах в сух вариант.

Топ причини да сменим старата пералня с нова

Подмяната на  старата пералня с нова е идея, която може би няма да се понрави на всеки. Въпреки това, ако пералнята Ви е от по-ста...

Пране на бельо без торбичка 

Не се изненадвайте, ако загубите някой чорап след пране, а после пералнята спре да работи. Вероятно той е запушил машината. По тази причина е хубаво да използвате специалните за целта торбички за бельо.

Не почистване филтъра

Не го пренебрегвайте, защото именно в него се трупат наслагвания от различните дрехи. Трябва да почиствате остатъчните влакна, конци и други дребни частици, които се насъбират след всяко пране. Ако нямате възможност, опитайте да го правите поне на няколко пранета, за да не се събират твърде много излишни частици.

Не щадите барабана и го натоварвате прекалено много 

Пералнята наистина може да краде чорапи. Къде да ги откриете

Пуснали сте поредната пералня, тя е изпрала дрехите ви, изваждате ги и отново откривате, че липсват няколко чифта чорапи. Звучи ли ви п...

Не надвишавайте допустимите килограми пране, които може да слагате в барабана. Ако го направите, може да повредите сериозно барабана или дори той да се откачи от своето място. Мокрите дрехи тежат много повече от сухите, така че вземете и това предвид, щом пускате пералня.

Не избирате правилната програма 

Имате книжка с упътвания, в която отделните програми на пералнята са обяснени много точно. Възползвайте се от нея. Хубаво е да избирате правилната програма за вида пране. Това ще удължи живота на пералнята. В противен случай, машината ще започне да се мести при центрофугиране заради изместване на силата на тежестта. Това не трябва да се случва.

Не почиствате пералнята с правилните препарати 

Има специални препарати за почистване на пералня машина. Освен това трябва да внимавате и какви препарати използвате за прането си. Праховете и омекотителите, предназначение за дрехи, са създадени специално с грижа към тъканите и цветовете. Заложете на хубава марка, която да кара дрехите да изглеждат и ухаят прекрасно, но и да се грижи за вашата пералня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Кои са "забранените" храни при болки в ставите?

Само по 1 чаша топла вода на гладно - върши чудеса за тялото

Съвместими зодиакални съвпадения за зодия Везни

Кои са петте черти на успешния бизнесмен?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com