Нетипичните приложения на оцета в домакинството

4520
Нетипичните приложения на оцета в домакинството
Снимка: iStock

Използваме го предимно ежедневно като добавка към салати. Може да бъде приложен и в много други ситуации в ежедневието ни. Оцетът почиства добре, може да премахне всички лоши миризми, поддържайки много неща да изглеждат добре. Ето някои негови полезни приложения:

 

Запазва цветовете на тъканите

Ако се притеснявате за избледняване на тъканите при пране, накисвате  ги в топла вода с оцет за 15 минути, като после ги поставяте в пералнята. Оцетът може да помогне за избелване на тъканта, добавяйки го към пералната ви машина, като я пуснете на допълнителен цикъл на пране. За да премахнете миризмата на оцет, изплакнете отново.

За почистване на огледало

Оцетът е чудесен за почистване на огледало, най-вече защото не оставя следи. Домашните почистващи препарати могат лесно да се приготвят с равни части вода и оцет.

Почистване на остри предмети

Обикновените и градинските ножици, ножовете и подобни остри предмети също могат да се почистват с оцет. Изсипете го върху това, което желаете да се почисти. Поръсете с щипка сол и натрийте отгоре с тапа за вино. Когато смятате, че нещата са почистени, можете да изплакнете и подсушите, за предотвратяване на поява на  ръжда.

Чистене на тапицерията

По-старите меки мебели могат да абсорбират различни миризми с течение на времето. Същото важи и за черги и черги. Оцетът помага за премахване на силни и интензивни миризми. Поставете го в широка чиния в подходящо помещение за една нощ, за да се изпарява.

За почистване на кофата за боклук

Въпреки че кофата за боклук изглежда чиста след измиване, тя все още мирише лошо. Ако избършете вътрешността с четка, потопена в оцет и топла вода, тя ще бъде отстранена. След това трябва да я изплакнете само веднъж. Мравките също не обичат оцет, така че ако залеете с разтвор от равни части вода и оцет пътя им, ще ги прогоните.

За почистване на душ слушалки

Там се натрупват отлагания от котлен камък, което прави почистването им по-трудно. Тази задача се улеснява, ако изсипете оцета в здрава пластмасова торбичка и я прикрепите здраво към душ слушалката с ластик. Оставете го за една нощ, след което разтрийте отгоре със стара четка за зъби.

 

 

При борба с плевелите

Химикалите за борба с плевелите могат да бъдат заменени с оцет. Отнема два-три поредни дни, за да налеете малко в основата на плевелите, за да се отървете от неприятните растения.

Винаги правете туршиите с този ОЦЕТ, ако искате да са вкусни и трайни

Оцетът е една от най-важните съставки за всяка една туршия. Без него тази вкусна зимнина няма да е същата. За добро или за лошо, днес п...

Почистване на петната

Петна могат да се появят върху килими или мокети и трябва да се отстранят бързо. Оцетът върши чудесна работа. Всичко, което трябва да направите, е да накиснете добре петното за 5 минути, след което да го почистите с чиста кърпа.

Почистване на тоалетни чинии

Тоалетните също се почистват по-лесно, ако предварително напръскате чинията с разтвор на оцет и вода и я оставите да престои един час.

Почистване на играчките

Какво ще се случи с тялото ни, ако пием вода с оцет и сода за хляб преди хранене

Решаването на различни здравословни проблеми или тяхното предотвратяване не е задължително да става с приема на различни и в повечето с...

Ако детето ви обича да се къпе с гумени играчки, те ще бъдат почистени и дезинфекцирани чудесно чрез оцет. Сложете ги в кофа с гореща вода и оцет за десет минути. След това ги измийте с гъба.

Чистене на обувките

Поради влажността на улицата, особено през зимата, обувките ни често са пълни с мръсотия и силни почистващи препарати от корозивни соли. Затова е разумно да ги избърсваме с напоена с оцет салфетка след почистване.

Чистене на стари мебели

Старите и износени мебели също могат да излъчват неприятни миризми. Направете няколко дупки в горната част на използваната пластмасова бутилка и изсипете оцета в нея. Затворете с капачка. Поставете бутилката на рафт в мебелите или директно вътре за една нощ. След това избършете всички повърхности с кърпа, напоена с оцет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да разчитаме резултатите от кръвен тест и какво означават стойностите му

Какво можете да ядете при язва, гастрит и други стомашни проблеми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com