Планината не е за подценяване, особено през зимата

5823
Планината не е за подценяване, особено през зимата
Снимка: EVN

Разходките сред природата, походите, ските, сноубордът и другите зимни спортове са любими занимания на много хора. При създалата се напоследък ситуация, планината остава едно от местата, които винаги ни дават глътка свеж въздух и възможност да сме навън с близки хора.  Но истината е, че планината, дори често дружелюбна, крие сериозни рискове и не трябва да се подценява. За съжаление, когато тръгваме на поход, често не взимаме необходимите мерки и не сме подготвени за нея. В резултат на това често чуваме за изгубени или пострадали хора. Точно тук се намесват планинските спасители – хората, готови да помогнат на тези в нужда и да спасят човешки живот. Благодарение на тях, планините са по-безопасно място за всички нас.  

За да ни дадат възможност да изразим безкрайното си уважение към доброволците от службата, EVN и БЧК организират кампания за събиране на средства, които да подкрепят тези благородни хора. До края на годината всеки може да подкрепи каузата и да дари 25 лв. или повече на специално създадена секция на сайта www.evn.bg. А от своя страна EVN се ангажира да удвои дарената сума.

Но освен събирането на средствата и изказването на нашата благодарност към Планинска спасителна служба, EVN иска да призове всички да бъдат по-внимателни и по-отговорни в планината. Изключително важна е подготовката преди поход: да проучим добре маршрута, по който ще преминем, и да следим внимателно прогнозата за времето. Ако тя предвещава лоши метеорологични условия, изобщо да не потегляме. Всички знаем, че в планината времето се променя за минути. Важно е и предварително да се обадим на близки хора и да ги информираме щом пристигнем. Също така е добре да следим телефоните ни да са винаги добре заредени.

Не е препоръчително да се пие алкохол в планината. Ако стигнем до сигурно място, тогава може да си позволим, но по време на преход трябва да се избягва. Най-добре е през зимата да носим топли течности като чай и кафе или стимулиращи напитки. Добрата и калорична храна, която ни дава енергия, е повече от задължителна. А относно облеклото – през зимата е най-добре да сме облечени не само с една дебела дреха, а с повече по-компактни слоя. Освен задължителното яке е добре да носим и дъждобран, ръкавици и чорапи, резервни дрехи, шапка и слънчеви очила. Много е важно да носим обувки за планина, защото са много по-стабилни за краката. Добре е да си носим и челник, аптечка, както и външна батерия за телефон.

Не е случайно, че EVN подкрепя каузата на Планинска спасителна служба. Електротехниците често се сблъскват с обстоятелства, налагащи да се борят с природните стихии и последствията от тях, за да осигурят топлина и уют в домовете ни. Затова и чувстват планинските служители като особено близки. Видеото, посветено на инициативата, може да откриете тук:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com