По-лошо от всяка захар: Ето най-опасните хранителни комбинации

5993
По-лошо от всяка захар: Ето най-опасните хранителни комбинации
Снимка: iStock/Guliver

Лекари обясниха защо мазните храни могат да бъдат по-опасни от чистата захар. Те споделиха и кои комбинации от продукти са най-вредни за организма.

Мазните храни причиняват същото удоволствие и пристрастяване като сладките. Но мазнините, според учените, дори са малко по-коварни от захарта: фактът, че когато се използват, няма „точка на блаженство“, достигайки до която, мозъкът дава на тялото сигнал да спре. Така че мазнините могат да се ядат неограничено време. Но две парчета сладък пай ще бъдат достатъчни, за да угодят дори на безнадежден фен на сладкото.

В същото време комбинацията от мазнини и захар е особено вредна, смятат специалистите. „Количеството мазнини лесно може да се маскира със захар, като се добави към някое ястие, което е твърде мазно“, твърдят експертите и допълват, че комбинацията от тези продукти прави ястието много по-привлекателно, но и по-вредно.

Колко захар е здравословно да консумираме?

Сладките и мазните храни едновременно (класически пример е сладоледът) могат да провокират бързо отлагане на мазнини, особено при хора с наднормено тегло. Такива продукти също са нежелани за здравите хора поради високото натоварване на панкреаса и черния дроб.

В допълнение, те увеличават натоварването на тялото и провокират затлъстяване, едновременното използване на мазни и солени храни. „Солта, подобно на захарта, премахва усещането за мазнина в храната, но количеството не го намалява“, казват учени.

Учените са установили и това, че сладкото, мазното и соленото действат на човека като наркотик. Активират се същите зони на удоволствие в мозъка и ние временно забравяме за вредата, която причиняваме на здравето. И колкото повече захар, мазни и солени храни консумираме, толкова по-силно е желанието за тях и толкова по-трудно е да се откажем от нездравословните храни.

Опасни храни: Учени доказаха, че тези храни са отрова за организма

Когато яде сладко, човек изпитва мощно удоволствие, смътно напомнящо на наркотик. За разлика от тях, сладкишите не „пристрастяват“ толкова бързо, колкото наркотиците: удоволствието от употребата им не се увеличава до безкрайност, а само до „точката на блаженство“ - след като я достигнете, вече не искате сладкиши. С течение на времето обаче тялото свиква и „точката на блаженство“ се измества: за да я достигнете, имате нужда от все повече и повече сладкиши.

Освен това тялото ни обича сладките храни, защото вкусът им показва високо съдържание на въглехидрати в тях. А висококалоричната и лесно смилаема храна според мозъка ни е отличен източник на енергия.

Солта доставя на тялото натрий, минерал, необходим за функционирането на мускулите и нервните клетки. Нашият мозък винаги е доволен от този продукт, така че безсолната храна му се струва ненаситна и безвкусна.

Най-вредните храни са тези, които съчетават захар, мазнини и сол. И те се възприемат от нашия мозък като най-вкусните! Но ако знаем това и разберем как вредните вещества влияят на тялото, тогава можем да се въздържаме от прекомерна консумация на сладко, мазно или солено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

4 причини за кървене от ушите

Експерт разкри защо боли костта зад ухото?

Какво да направите, ако лицето ви е подуто или подпухнало?

5 причини за болки в слабините

Защо се натрупва течност в белите дробове?

Болезнено небце в устата: каква е причината и как да го лекуваме

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com