Подправки, които удължават живота

18635
Подправки, които удължават живота
Снимка: monicore / Pixabay

Всички ароматни билки имат известна степен на антиоксидантна сила, предпазвайки ни от оксидативен стрес, феномен, който се увеличава с възрастта. Кориандърът, градинският чай и мащерката оглавяват списъка на билките, най-богати на антиоксиданти, особено фенолни киселини, розмаринова киселина и карнонова киселина. И трите предпазват от появата на сърдечно-съдови заболявания, като намаляват окисляването на циркулиращите липиди, които причиняват.

Кориандър

Кориандърът съдържа също каротеноиди (които се превръщат във витамин А в нашето тяло в присъствието на липиди), сравнително рядък, но важен антиоксидант. Кориандърът винаги участва в намаляването на гликемията и подпомага навлизането на захар в клетките, което го прави добър адювант за антидиабетни лекарства. Освен това е антибактериален и съдържа голямо количество витамин К.

Мащерка

Мащерката, от друга страна, има активна съставка тимол, която засилва ефекта на антиоксидантите си чрез добавяне на антиагрегиращи свойства (намалява образуването на кръвни съсиреци) и вазодилататори (увеличава синтеза на азотен оксид). Също така е добро противовъзпалително и заздравяващо средство, използвано още от Античността при лечението на белодробни заболявания, като бронхит, и компреси за подпомагане на заздравяването на рани. Подобно на кориандъра, той е много богат на витамин К, но и на желязо.

10 билки, които понижават кръвното налягане

Босилек и мента

Други ароматни билки имат интересна антиоксидантна концентрация. Босилекът и ментата имат същите свойства като кориандъра, с кардиопротективен и вазопротективен ефект. Босилекът също е хипогликемичен и проучванията установяват ролята му в защитата срещу рак.

Ментата, от друга страна, засилва усвояването на желязо.

Риган

Риганът е интересен хипогликемичен и антиагрегант, който трябва да добавим към нашата диета, въпреки че трябва да се приема с голямо внимание при жените, тъй като във високи дози е абортиращо средство.

Розмарин

Розмаринът отдавна се използва за облекчаване на ревматизъм, стрес и умора. Той е мощно противовъзпалително средство, което стимулира чернодробната функция и изглежда има защитен ефект срещу рак.

Женшен

Той отдавна е признат за своите предимства, особено в азиатските общности. В Китай се смята за „божествена билка“, поради различните си приложения. Използван е от векове като тоник при възрастни хора, за да ги поддържа будни и здрави, както и като афродизиак. Съвсем наскоро проучванията показват участието му в поддържането на физическата работоспособност (което е подобно на идеята за тоник), сърдечно-съдовото здраве, метаболитните заболявания като диабет и рак.

Изглежда, че участва в много процеси, свързани с възрастта; например забавя загубата на слуха, появата на неврологични заболявания и загубата на инсулинова чувствителност, защитава сърцето ни и като цяло удължава продължителността на живота. Женшенът съществува в много форми, като най-ефективният антиоксидант изглежда е червеният женшен.

Тези билки са най-добрият лек при 100 болести

Черен пипер

Черният пипер е една от подправките с много ползи. Той е противовъзпалително и помага за облекчаване на артритна болка, укрепва имунната ни система и допринася за доброто здраве на сърдечно-съдовата ни система, благодарение на своите съдоразширяващи свойств. Освен това е много богат на витамини Е, К и В2.

Шафран

Шафранът има подобно действие с още по-голям антиоксидантен капацитет. Кардамонът е една от най-старите използвани подправки, точно като женшен, и има приблизително същите свойства, макар и по-малко мощни. Той е особено стимулиращ, допринася за доброто интелектуално здраве и се бори срещу когнитивния спад.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Този домашен трик за подобряване на слуха е полезен за хората над 50 години

Ето защо стомахът ви боли повече с напредване на възрастта

Кои храни са най-подходящи за консумация при нервен стомах?

Кои са "забранени храни" при колит?

4 причини защо първи трябва да му изпратите съобщение

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com