Полезна ли е соята за жените?

9579
Полезна ли е соята за жените?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Соевите зърна всъщност се смятат за ефективни при гинекологични проблеми. Но за някои жени соята не е подходяща и може да навреди. Соевите продукти са полезни за женското здраве, но не са подходящи за всички жени. Соевите зърна и други продукти, направени от тях са богати на генистеин - а това вещество е известно с лечебния си ефект върху женското здраве.

Соята полезна или вредна е за женското здраве?

Храните на основата на соя помагат за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, тъй като соята е богата на протеини, омега киселини, витамини от група В, фибри и др. Притесненията около соевите продукти се основаваха на мнението, че поради определени вещества, съдържащи се в соята, този продукт може да стимулира растежа на ракови клетки в млечната жлеза.

Ползите от соево мляко (ЧАСТ I)

Но учените отбелязват, че соята, напротив, може да се използва като помощно средство за лечение на женски заболявания. Генистинът, който е богат на соя, напротив, помага за намаляване на риска от развитие на заболявания на гърдите и женските репродуктивни органи, тъй като предпазва от оксидативен стрес и има подобни химически структури на естрогените, женските полови хормони.

Соевите продукти обаче не са подходящи за жени с ендокринни заболявания. Тъй като генистинът дори в малки дози има страничен ефект при заболявания на щитовидната жлеза и други ендокринни проблеми. Това вещество (генистин) се използва и като хранителна добавка.

Соята - вредна или полезна

Какви са ползите от соевите продукти?

Соята е особено популярна като алтернатива на месото. Самите соеви зърна се приготвят с други зеленчуци, често ферментирали, за да се насърчи още по-доброто усвояване на протеина от тях. Традиционните за азиатската кухня соево мляко, соев сос, тофу вече са твърдо установени в диетата на много европейци.

Вкусът на соята е почти неутрален, така че ядки, семена и подправки често се добавят към соевите продукти. Също така популярна е мисо пастата, която се прави чрез ферментация на соя, смесена с пшеница и ечемик - това повишава хранителната стойност. А соевите кълнове се използват като алтернатива на зимнината. Соята е добър източник на растителен протеин за жените; съдържа всички незаменими аминокиселини в достатъчно количество. Освен това осигурява фибри, витамини B1, B2, C и D и минерали като магнезий, фосфор и желязо.

Соята не съдържа холестерол или наситени мазнини, не предизвиква алергии, насърчава загуба на тегло; намалява риска от коронарна болест на сърцето, понижава кръвното налягане, подпомага функцията на щитовидната жлеза, подпомага функцията на репродуктивната система и намалява риска от рак на гърдата. Изследванията показват, че соята може да играе роля в предотвратяването на сърдечни заболявания, остеопороза и някои видове рак при жени след менопауза.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Този домашен трик за подобряване на слуха е полезен за хората над 50 години

Ето защо стомахът ви боли повече с напредване на възрастта

Кои храни са най-подходящи за консумация при нервен стомах?

Кои са "забранени храни" при колит?

4 причини защо първи трябва да му изпратите съобщение

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Овесените ядки и как те ни помагат да се отървем от безсънието?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com