Ползи за здравето от витамини от група В

2815
Ползи за здравето от витамини от група В
Снимка: iStock/Guliver

Витамините от група B са група от хранителни вещества, които имат голяма роля за вашето здраве и имат много ценнни функции. Те се намират в различни храни, така че повечето хора получават препоръчителната дневна доза от тези витамини само чрез диета. Но в някои случаи тялото ви се нуждае от по-голямо количество, за да работи добре, като такива фактори включват бременност, възраст, медицински състояния, генетика, лекарства, употреба на алкохол При тези обстоятелства може да се наложи добавяне на витамини от група В, които вашият лекар да изпише след консултация.

Магнезият и ползите за здравето

Какво включват витамините B-комплекс?

Витамините B-комплекс включват всички 8 витамина. Те са водоразтворими, което означава, че тялото ви не ги съхранява. Затова е важна вашата диета.

Добавки от витамин В комплекс съдържат:

  • B1 (тиамин). Тиаминът помага за превръщането на хранителните вещества в енергия. Съдържа се в свинско месо, слънчогледови семки и пшеничен зародиш.
  • B2 (рибофлавин). Рибофлавинът помага за превръщането на храната в енергия. Действа и като антиоксидант. Съдържа се в месо от органи, говеждо и гъби.
  • B3 (ниацин). Ниацинът играе роля в клетъчното сигнализиране, метаболизма и производството и възстановяването на ДНК. Съдържа се в пиле, риба тон и леща.
  • B5 (пантотенова киселина). Помага на тялото да получава енергия от храната. Участва в производството на хормони и холестерол. Съръжа се в черен дроб, риба, кисело мляко.
  • В6 (пиридоксин). Пиридоксинът участва в метаболизма на аминокиселините, производството на червени кръвни клетки и създаването на невротрансмитери. Съдържа се в нахут, сьомга и картофи.
  • B7 (биотин). Биотинът има значение при метаболизма на въглехидратите и мазнините. Регулира генната експресия. Съдържа се в мая, яйцата, сьомгата, сиренето и черният дроб.
  • B9 (фолат). Фолатът е необходим за растежа на клетките, метаболизма на аминокиселините, образуването на червени и бели кръвни клетки и правилното делене на клетките. Съдържа се в листни зеленчуци, черен дроб и боб.
  • B12 (кобаламин). В12 е жизненоважен за неврологичната функция, производството на ДНК и развитието на червените кръвни клетки. Съдържа се в месо, яйца, морски дарове, млечни продукти.

Дефицит на витамин В12 и наддаване на килограми: Има ли връзка?

Ползи за здравето от витамини от група В

Витамините от В-комплекс могат да намалят стреса, умората и да подобрят натроението. Проучване показва, че добавянето на мултивитамини, съдържащи високи нива на витамини от B-комплекс за 90 дни, намалява стреса и умствената умора.

Витамините от В-комплекс могат да намалят симптомите на тревожност или депресия. Могат също да подобрят отговора на лечението, когато се дават в комбинация с антидепресанти.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com