Правете тези упражнения всеки ден и ще забравите за хъркането

12310
Правете тези упражнения всеки ден и ще забравите за хъркането
Снимка: iStock/Guliver

Звуковият феномен на хъркането се причинява от вибрациите на фарингеалните структури по време на сън, когато въздухът преминава през дихателните пътища.

Именно поради хъркането често възникват проблеми като неспокоен, неободряващ сън, прекомерна сънливост през деня, хипертония и раздразнителност.

Един от важните компоненти на цялостното лечение на хъркане са упражненията за трениране на мускулите на небцето, фаринкса и ларинкса, които дават добри резултати и помагат за излекуване на хъркането.

Като спортувате редовно в продължение на месец, можете значително да намалите хъркането и да постигнете траен ефект.

Има няколко комплекта упражнения за хъркане. Основната цел на такива упражнения за хъркане е да тренират мускулния апарат на фаринкса , езика и долната челюст.

1. Издърпайте езика напред и надолу до максималното разстояние и го задръжте в това състояние за 1-2 секунди. Упражнението се препоръчва да се изпълнява сутрин и вечер 30 пъти. Основният му фокус е тренирането на мускулния апарат на езика и долната челюст на пациента, което им позволява да бъдат изтласкани напред.

2. Натиснете брадичката с ръка и движете долната челюст с усилие напред-назад. Правете упражнението два пъти на ден, 30 пъти. Основният фокус на това упражнение от хъркането е същият като предишното, поддържайки тонуса на фарингеалните структури, което осигурява увеличаване на лумена на дихателните пътища и води до намаляване на хъркането.

3. Хванете здраво дървена пръчка или молив със зъби и задръжте за 3-4 минути. Това упражнение за хъркане се изпълнява точно преди лягане, което може значително да повиши тонуса на фарингеалните мускули.

4. Отваряйки уста, направете 10-15 кръгови движения по посока на часовниковата стрелка с долната челюст. След това упражнението ще се повтори обратно на часовниковата стрелка.

5. Дишане през носа, затворена уста. Необходимо е да придърпате езика към гърлото със сила. Повторете това хъркащо упражнение няколко пъти през деня, като направите 15 такива движения с езика. Това укрепва палатинната завеса. 

6. Всеки ден, напрягайки мускулите на врата, произнасяйте звуците „и“, „с“, „ъ“ на глас 20-25 пъти.

Препоръчва се също така да правите комплекта от упражнения за хъркане докато лежите в позата на дете, с наклонена глава към коленете. В същото време се препоръчва да спите на една страна на ниска, удобна възглавница.

В комбинация всички тези мерки дават добър резултат и могат да се отърват от хъркането завинаги. Като спортувате редовно в продължение на месец, можете значително да намалите хъркането и да постигнете траен ефект. Всички хъркащи могат да се изпълняват в различни комбинации или поотделно. Упражненията за хъркане са най-ефективни, ако имате неусложнено хъркане или лек синдром на сънна апнея .

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com