Ще забравите за апетита за сладко, ако направите това само веднъж

26470
Ще забравите за апетита за сладко, ако направите това само веднъж
Снимка: iStock/Guliver

За да поддържаме оптимално здраве и тегло, е добре да намалим употребата на захар и „бързи” въглехидрати. Те предизвикват пикове и спадове в нивата на кръвната глюкоза, които водят до краткотрайно засищане, летаргичност и още глад за такива храни.

Въпреки че са лишени от ценни хранителни вещества, преработените въглехидрати предлагат наситен вкус и доза добро настроение. Ограничаването на този вид храни е предизвикателство, но имаме няколко полезни съвета, с които да по-лесно да победите апетита за сладко.

1. Хранете се редовно

Когато пропускате хранения или оставяте твърде големи интервали между тях, кръвната захар се понижава и започвате да изпитвате силен глад. По-добре избягвайте да се чувствате прегладнели, защото тогава естествената реакция на организма е да ви подтикне към нещо с повече захар и мазнини. Вместо това хапвайте на около 3 часа и не оставяйте гладът да вземе контрол.

2. Комбинирайте храните

Когато ви се яде нещо сладко, съчетайте полезното с приятното. За да не приемате голямо количество захар, комбинирайте с продукти, богати на фибри. Малко шоколад може да ви засити, ако консумирате с храни като плод, пълнозърнеста филийка хляб или оризовки. Често желанието за сладко е знак, че сме гладни.

3. Излезте навън

Когато почувствате глад за въглехидрати, излезте на кратка разходка. Така физически и психически се отдалечавате от изкушението, а и осигурявате малко движение. Останете навън поне 15 минути и при нужда помислете за по-добра алтернатива. Може да поръчате фреш или пък чай или кафе с 2 пакетчета захар, които съдържат едва 32 калории.

4. Опитайте с дъвка

Не носете дрехи в тези цветове, ще ви се случат лоши неща

Биолози установиха, че комарите реагират по различен начин на цвета на предметите в околната среда при наличието на миризма на човешкот...

Ако сте се нахранили или вече сте яли сладко, но ви се иска да вземете още, пробвайте с драже сладка дъвка. Най-вероятно апетитът ще отшуми в следващите 15 минути, а дотогава може да останете „заети” с дъвката си.

5. Не пропускайте зеленчуците

Зеленчуците съдържат фибри, които намаляват глада и апетита. Може да ги добавите и към следобедното си хранене за качествено засищане, докато стане време за вечеря. Морковите и червеното цвекло са изключително хранителни, а зелената салата подхожда както на готвените ястия, така и на сандвич или солени крекери.

6. Избирайте умно

Не е нужно да спираме сладкото изцяло, а да се научим да правим умни избори. Проверявайте етикетите на храната, за да прецените кои продукти съдържат по-малко захари, мазнини и калории. Например един сладолед без специална глазура, може да има по-ниска енергийна стойност от вафла или няколко бисквити.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са петте черти на успешния бизнесмен?

Домашният препарат, с който ще отпушите мивката за секунди

Всичко за двойната брадичка, плюс 6 лесни упражнения за премахването й

Чаят от тази подправка унищожава мазнините и регулира теглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Открийте най-много и най-малко съвместимите зодиакални знаци според астрологията

Какво причинява висока сутрешна кръвна захар и как можете да я намалите?

Нумерологията и нейното въздействие върху човешкия живот

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com