Стана ясно защо лекари препоръчват да не се чистят паяжините вкъщи

31217
Стана ясно защо лекари препоръчват да не се чистят паяжините вкъщи
Снимка: iStock/ Guliver

Учени от института "Каролинска" в Швеция са разработили метод, при който чрез използването на паяжина може да се осигури повишена защита на човешките клетки срещу тумори, съобщи "Сайънс дейли".

Изследователи от цял свят разработват лекарства срещу рак, като използват човешкия протеин p53. Той е наричан "пазител на генома", тъй като предотвратява превръщането на клетка с увредена ДНК в ракова.

Най-доброто домашно средство за болки в ставите

Авторите на настоящото изследване предполагат, че добавянето на протеин от паяжина към p53 - интегрален белтък, който отдавна се смята за цел при лечението на рак, може да предотврати бързото му разграждане и потенциално да увеличи способността му да убива ракови клетки.

P53 е добре проучен тумор супресорен протеин, който играе важна роля в предотвратяването на неконтролирано клетъчно делене. В известен смисъл той действа като отговорник за контрола на качеството, като се свързва с ДНК, проверява я за повреди и "решава" дали да поправи клетките или да ги унищожи.

Ако p53 е увреден, клетките могат бързо да излязат извън контрол и да започнат да се делят с висока скорост, което води до появата на тумор. За съжаление протеин с подобна сложна функция има голяма и нестабилна структура. Учените обаче са открили как да го стабилизират с помощта на друг протеин.

"Вдъхновихме се от начина, по който природата създава стабилни протеини, и използвахме протеин от паяжината, за да стабилизираме p53. Паяжината е съставена от дълги вериги от високостабилни протеини и е един от най-здравите полимери в природата", обясняват учените.

Това е рецептата за най-бързото отърваване от мазнините по корема

Диетоложката Бес Бергер е убедена, че за всеки проблем има просто и лесно решение и има няколко съвсем лесни стъпки, благодарение на ко...

Стана ясно защо всички тази пролет разпръскват малко кафе по пода вкъщи

Изследователите са комбинирали p53 с изключително ефективен протеин от паяжина. Специалистите са установили, че този нов синтезиран протеин е по-стабилен от p53 и е може да се окаже много по-ефективен в предотвратяването на развитието на тумори.

Екипът обаче не е проверил дали хибридният протеин действително има ефект върху потискането на туморите, а само дали е стабилен и биологично активен.

Дерматоложка каза защо жените НЕ трябва да взимат горещи душове

Понастоящем учените продължават да изследват подобрения p53, за гарантират, че не е токсичен за организма в големи количества и за да проверят доколко клетките понасят компонента от паяжината. За изследователите това е обещаващо откритие, което в бъдеще може да послужи като основа на ваксина срещу рак, базирана на мРНК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 май /валутен калкулатор/

Симптоми на излишък на витамин D в организма и защо е опасен

Зодиите, които често се влюбват от пръв поглед

Този тип служител е най-склонен към бърнаут на работа

На тези зодии им се налага да се борят за любовта си

Какви храни и напитки могат да причинят високи триглицериди

7-те най-добри храни за черния дроб

Зодиите, които умеят да лекуват по природа

Ако имате запек внимавайте с тези храни и напитки

4 зодии, които имат най-привлекателната форма на устните

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com