Тази екзотична билка заздравява имунитета и премахва стреса

2158
Тази екзотична билка заздравява имунитета и премахва стреса
Снимка: iStock

Шатавари, научно известно като Asparagus racemosus, е почитана билка в традиционната аюрведична медицина заради многобройните си ползи за здравето. Тази адаптогенна билка, произхождаща от Индия и Хималаите, се използва от векове за насърчаване на цялостното благосъстояние, особено при жените. Шатавари често е наричана "кралицата на билките" заради мощните си лечебни свойства.

Едно от основните предимства на шатавари е способността му да подпомага репродуктивното здраве на жените. Широко призната е ролята му за балансиране на женските хормони и регулиране на менструалния цикъл. Шатавари съдържа фитоестрогени - съединения на растителна основа, които имитират действието на естрогена в организма, като спомагат за облекчаване на симптомите на хормонален дисбаланс като нередовна менструация, промени в настроението и дискомфорт при менопауза.

Шатавари е известен и със своите подхранващи и подмладяващи свойства. Смята се, че тя укрепва и тонизира женските репродуктивни органи, като подпомага плодовитостта и насърчава здравословната бременност. Бременните жени често използват шатавари за засилване на лактацията и осигуряване на стабилен приток на кърма. Галактоговите свойства на билката я правят полезна за кърмачките, като подобряват качеството и количеството на кърмата.

Това е билката, която укрепва психиката и поддържа имунитета

Освен въздействието си върху женското репродуктивно здраве, шатавари притежава мощни антиоксидантни свойства. Антиоксидантите помагат в борбата с оксидативния стрес в организма, като предпазват клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. Това от своя страна може да допринесе за намаляване на риска от хронични заболявания и да подпомогне цялостното дълголетие.

Адаптогенният характер на шатавари означава, че той помага на организма да се адаптира към стреса и да поддържа равновесие. Тя може да бъде особено полезна за справяне с проблеми, свързани със стреса, като тревожност и умора. Подпомагайки надбъбречните жлези, шатавари може да повиши способността на организма да се справя със стресови фактори, както физически, така и емоционални.

Най-мощната билка за здравето на жените

Билката е известна и с противовъзпалителните си свойства, което я прави ценно допълнение към противовъзпалителната диета. Възпалението е често срещан фактор при много хронични заболявания, а способността на шатавари да намалява възпалението може да допринесе за цялостното му благоприятно въздействие върху здравето.

Освен това шатавари е признат за потенциален помощник на здравето на храносмилателната система. Той може да успокои храносмилателния тракт, да облекчи симптомите на киселини и да насърчи здравословното състояние на червата. Тази подкрепа за стомашно-чревния тракт може да допринесе за подобряване на усвояването на хранителните вещества и цялостното благосъстояние.

Макар че шатавари обикновено се понася добре, преди да го включите в ежедневието си, е важно да се консултирате със специалист по здравни грижи, особено ако сте бременна, кърмите или имате вече съществуващи здравословни проблеми. Въпреки дългата история на употреба и обещаващите ползи, индивидуалните реакции към билковите лекарства могат да варират и индивидуалните насоки гарантират оптимална безопасност и ефикасност. Като цяло, шатавари е универсална билка с богата традиция в насърчаването на здравето, особено в сферата на женското благосъстояние.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Нередовната вечеря увеличава риска от инсулт

Кога е подходящо да се пие ябълков оцет на гладно?

Коя кръвна група е най-застрашена от сериозно заболяване?

Защо тази риба е най-добрата при диабет и болна щитовидна жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 юни /валутен калкулатор/

Какво никога да не правим при сърбеж на очите – създава повече проблеми

Какво причинява пожълтяване на дланите на ръцете ви?

Този симптом сутрин показва, че може да имате дибает

Какво да правим при отекли глезени, за да се възстановят най-бързо?

Как да приемате правилно корен от валериана?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com