Тези храни нямат срок на годност, НЕ ги изхвърляйте!

8504
Тези храни нямат срок на годност, НЕ ги изхвърляйте!
Снимка: iStock/Guliver

Когато става дума за срока на годност на повечето храни, има много дати, които да запомните. Най-добър до, използвайте преди, и куп други. За щастие, има и храни, за които не е нужно да помните срока на годност, защото няма такъв. Ето 8 такива:

Пчелен мед

Благодарение на магическата работа на пчелите (те имат специални ензими, които основно възпрепятстват растежа на бактериите) и начина, по който се обработват за съхранение, медът е най-дълготрайната храна. Съхранявайте контейнера плътно запечатани, за да избегнете кристализация, но ако вашият мед се втвърди, просто поставете буркана в купа с топла вода и внимателно разбъркайте, докато се стопи.

Бял оцет

Поради голямата си киселинност, голяма бутилка бял, дестилиран оцет ще остане непроменена до последната капка. Което е много добро нещо, като се има предвид, че го използваме за всяко приготвяне на салата, рецепти и разтвор за петна.

Твърд алкохол

Помните ли онази скъпа бутилка уиски, която събира прах в килера от последната Коледа? Можете да я изпиете когато пожелаете, просто я съхранявайте на тъмно и сухо място, за да сте сигурни, че ще има същият неповторим вкус.

Екстракт от ванилия

Само чист, 100% истински екстракт, който овкусява всички любими десерти. Излиза, че съдържанието на алкохол го поддържа прясно (и ароматно) завинаги.

Сушен боб

Сушените бобови растения са подарък, който продължава да дава. Те съдържат един тон протеин и фибри, имат дълъг срок на годност и - за разлика от консерваторите в консервираните храни - са с ниско съдържание на натрий.

Ориз

Бял, див, жасмин или басмати най-много ориз се съхранява в продължение на години. (Просто се уверете, че сте го запазили в плътно затворен контейнер, така че досадните малки буболечки да не могат да влязат.) Единственото изключение е кафяв ориз, който има натурални масла, които го карат да се развали по-бързо.

Сол

Помнете периодичната таблица на елементите? Е, солта или натриевият хлорид е естествен минерал, намиращ се в земята. Така че не е огромна изненада, че тази подправка остава свежа. Йодирането обаче намалява срока на годност до около пет години, така че се придържайте към обикновена или морската сол.

Захар

И на противоположния край на вкусовия спектър, кристална, кафява или дори прахообразна - никога не се разваля, защото не поддържа бактериален растеж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно