Тези храни са най-големите убийци на лошия холестерол

4794
Тези храни са най-големите убийци на лошия холестерол
Снимка: iStock

Холестеролът е от съществено значение за правилното функциониране на организма, но в излишък той допринася за развитието на атеросклероза, инфаркт и други сърдечносъдови заболявания. 
Все повече хора се борят с високия холестерол поради неправилно хранене, стрес или липса на физически упражнения. 

За да го поддържаме в нормални граници и да се предпазим от негативните му ефекти, е добре да включим в диетата си продукти, които се наричат "убийци на холестерола". Какво трябва да ядете, за да намалите нивото му? 

Артишок

Артишокът е сред най-големите убийци на "лошия" холестерол. Те са богат източник на фибри, витамини, минерали и антиоксиданти, благодарение на които проявяват много благоприятни за здравето свойства. Съдържат и цинарин - антиоксидантно вещество, което понижава нивата на триглицеридите и холестерола.

Това се дължи на факта, че стимулира отделянето на жлъчка и производството на жлъчни киселини, което спомага за намаляване на холестерола в черния дроб. Веществата, съдържащи се в артишока, също така намаляват неговия синтез и ограничават окисляването на LDL холестерола, като по този начин предотвратяват натрупването на атеросклеротични плаки. Струва си да се знае, че артишокът също така намалява увреждането на черния дроб и противодейства на чернодробната стеатоза. Ето защо си струва да включите тези зеленчуци в диетата си или да приемате добавки с екстракт от артишок.

Чесън

Наричан естествен антибиотик, чесънът е известен със своите антибактериални, противовъзпалителни и противогъбични свойства. Той често се използва за повишаване на имунитета през есента и зимата и за облекчаване на симптомите на инфекции, настинки и грип. Чесънът има и други свойства, които влияят положително на организма.

Съдържащият се в него алицин улеснява отделянето на холестерол от организма, като по този начин понижава общия холестерол и LDL фракцията. Освен това чесънът може да повиши нивото на "добрия" HDL холестерол, което често е твърде ниско при хора с нарушен липиден профил. В същото време трябва да се помни, че безопасната дневна доза чесън е 0,5 г на килограм тяло. В по-големи количества той може да увреди черния дроб. Като превантивна мярка е най-добре да се консумира по една скилидка чесън на ден.

Забравете за този алкохол, ако имате висок холестерол

Ленено семе

Лененото семе също е естествен враг на "лошия" холестерол. Лененото семе съдържа много разтворими фибри и ненаситени омега-3 мастни киселини, които помагат за регулиране на нивата на холестерола в кръвта. Освен това лененото семе може да допринесе за понижаване на кръвното налягане и подобряване на липидния профил.

То има и благоприятен ефект върху храносмилателната система, като стимулира чревната перисталтика, дава усещане за ситост за по-дълго време и помага за по-бързото отслабване. Освен това е отлично средство при запек, диария, киселини и гастроентерит.

Семена от псилиум

Семената от псилиум са богат източник на фибри (до 68 г в 100 г) и пектин, който възпрепятства реабсорбцията на жлъчката в организма. В резултат на това "лошият" холестерол се извежда от организма и не запушва кръвоносните съдове. Псилиумът също така регулира чревната функция, предотвратява запека и натрупването на отлагания в червата.

Освен това подпомага изгарянето на мазнините и процеса на отслабване, тъй като дава усещане за ситост за по-дълго време и ускорява храносмилането. За да приготвите каша от живовляк, кипнете 250 мл вода в тенджера, хвърлете три супени лъжици семена и варете няколко минути. Кашата може да се пие два пъти дневно.

Лекар: Тези 3 вида месо са най-полезни при висок холестерол

Авокадо

За да намалите холестерола, си струва да включите авокадо в диетата си. То е мазен плод, пълен с мононенаситени мастни киселини (особено олеинова киселина), които понижават холестерола, помагат за регулиране на нивата на кръвната захар и укрепват стените на артериите. Освен това авокадото е източник на антиоксиданти, фибри, калий, протеини и витамини В, Е и К. Редовната консумация на авокадо може да помогне за намаляване на "лошия" холестерол с до 20-30%!

Овесени ядки

Всеки, който се бори с висок холестерол, трябва да обмисли включването на овесени ядки в диетата си. Те са богат източник на фибри, така че са не само чудесни за метаболизма и изгарянето на мазнините, но и понижават нивата на холестерола в кръвта и имат благоприятен ефект върху сърдечносъдовата система. Само 1,5 чаши овесени ядки осигуряват 6 г разтворими фибри, което е препоръчителният дневен прием от 10 г.

Морска риба

Ако имате висок холестерол, също трябва да посягате често към морската риба. Те са един от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини, които намаляват нивото на триглицеридите и LDL холестерола и повишават нивото на HDL холестерола. Най-много омега-3 мастни киселини се съдържат в сьомгата, скумрията, сардините, рибата тон и херингата. Рибата не само предотвратява атеросклерозата и други сърдечни заболявания, но също така е полезна за нервната система и осигурява витамин D, който осигурява силни кости и правилен имунитет.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Този навик може да помогне за намаляване на риска от деменция при възрастни хора

5 ползи за здравето на маслото от карамфил

Идва лято и искаме да отслабнем бързо: В никакъв случай НЕ правете това - води до проблеми!

Сезонът на кърлежите е в разгара си: Ето как да се предпазим

Вредно ли е овесеното мляко? Ето какво казват диетолозите

Чувствате ли, че животът ви тече твърде бързо? Ето един начин да забавите времето.

Лесен трик, с който прането ще изсъхне само за няколко часа

Къде е най-доброто място за съхранение на лекарства у дома?

Какво ще се случи с тялото ни, ако ядем по едно помело на ден?

Трябва да ги ядете: 9 храни, които са богати на фибри

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com