Тибетски техники за лесно събуждане

7837
Тибетски техники  за лесно събуждане
Снимка: iStock

Събуждането рано сутрин понякога е много трудно. А за някои хора това е почти невъзможна задача. Особено трудно е да станете с будилник през есента и зимата. Липсата на слънчева светлина насърчава производството на мелатонин, който може да причини сънливост. Ето няколко съвета за облекчаване на мъките от пробуждането според Harper's BAZAAR.

Включете светлината

Вашият биологичен часовник е пряко свързан със светлината и тъмнината, така че първата стъпка е да получите достъп до ярка светлина, за предпочитане слънчева светлина. Това ще потисне производството на мелатонин и ще увеличи будността. Но този метод може да бъде проблемен през зимата, когато слънцето е практически невидимо. В този случай направете обичайната си сутрешна рутина: вземете душ, закусете. Това ще сигнализира на тялото ви да се събуди.

Наспете се

Противно на общоприетото схващане за задължителния 8-часов сън, необходимостта за всеки е различна и се определя генетично. Експертът по съня д-р Нийл Стенли казва, че е добре да заспите преди 11 часа. Но всеки трябва да знае колко време му трябва, за да се наспи достатъчно. Ако качеството на съня е лошо, препоръчително е да смените матрака.

Лягайте си навреме

Хората се разделят на „чучулиги“ и „сови“, в зависимост от биологичният им часовник. А липсата на сън влияе на настроението през целия ден. Това отчасти е генетично обусловено явление и отчасти зависи от начина на живот. Биологичният часовник може да бъде сменен. Когато часовата зона се промени, тялото се нуждае от около 72 часа, за да се възстанови. За да промените драстично естествения цикъл на съня, трябва да приемате мелатонин рано вечер, докато тялото ви свикне да си ляга рано.

Как да премахнете излишната вода от тялото?

Излишната течност в организма може да доведе до образуване на оток, ако бъбреците не работят добре. Водата се натрупва в междуклетъчнот...

Ставайте по едно и също време

Тялото се нуждае от редовност и за безболезнено събуждане е по-добре да се събуждате сутрин по едно и също време. Това ще помогне на тялото ви да ви подготви да се събудите час и половина преди алармата да се включи.

Деактивирайте бутона за отлагане на алармата

Да си легнете отново след алармата е безполезно и вредно. Много по-добре е да се събудите веднага, вместо да отложите часа на алармата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Кои са "забранените" храни при болки в ставите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com