Топ 10 противовъзпалителни храни при диабет

2516
Топ 10 противовъзпалителни храни при диабет
Снимка: iStock

Диабетът се характеризира с по-високи от нормалните нива кръвна захар, но знаете ли, че основната причина за диабет тип 2 е възпаление? Причината е, че хроничното възпаление, причинено от диета, наднормено тегло, заседнал начин на живот, стрес или нарушено здраве на червата кара клетките бавно, но сигурно да стават резистентни към инсулин. Това води до по-високи нива на кръвната захар, както и до натрупване на мазнини в черния дроб, създавайки цикъл, който се надгражда и води до по-голяма инсулинова резистентност.

Това означава, че хората с диабет и тези в предиабетно състояние могат да извлекат дългосрочни ползи, избирайки храни, които не само поддържат кръвната захар под контрол, но и намаляват възпалението.

Това е списък с най-добрите противовъзпалителни храни, които да ядете при диабет.

 1. Ядки

Няколко проучвания свързват редовната консумация на ядки с по-ниски нива на кръвната захар на гладно, подобрена инсулинова резистентност. Комбинацията от фибри, протеини и мазнини осигурява енергия, без да повишава глюкозата. Орехите са едни от най-добрите, но бадемите, шамфъстъкът и другите ядки предлагат подобни ползи, така че имате голям избор.

2. Броколи

Броколите са един от най-добрите варианти за зеленчук без скорбяла, койот да включите в диетата си. Зелените цветчета са пълни с фибри, както и антиоксиданти като витамин А и витамин С. Въпреки това, съдържащите сяра съединения в броколите, както и в други кръстоцветни зеленчуци като карфиол и брюкселско зеле, имат мощни противовъзпалителни ефекти, ако се консумират редовно.

3. Чесън

Добавянето на допълнително количество чесън при готвене, за контрол на кръвната захар, може да звучи малко странно. Въпреки това, мета-анализ от 2018 г. предполага, че това може да помогне много. Учените анализираха ефектите от 33 проучвания, които чесънът има върху кръвната захар при хора, страдащи от диабет и установиха, че когато се консумират в заедно с техните лекарства, нивата на глюкоза започват да спадат. Смята се, че тези ползи идват от сярното съединение алицин, което има противовъзпалителни, антивирусни и антибактериални свойства.

Тези симптоми издават, че диабетът е засегнал бъбреците ви

4. Нахут

Напоследък нахутът се появява навсякъде - от леки закуски до супи, но това е хубаво нещо, тъй като той е вкусен и евтин източник на фибри и протеини. От противовъзпалителна гледна точка нахутът и бобовите растения са идеален източник на сложни въглехидрати, които имат много по-малко въздействие върху глюкозата. По отношение на дългосрочните ползи, изследванията показват, че редовното включване на храни с високо съдържание на фибри като нахут, както и други бобови растения, намалява нивата на кръвната захар.

6. Кисело мляко

Здравето на червата изглежда е свързано с повечето здравословни проблеми и това важи и за диабета. Проучване от 2017 г. установи, че включването на пробиотици (храни или добавки с „добри“ чревни бактерии) редовно се свързва с по-ниски нива на кръвна захар на гладно при тези с диабет тип 2. Здравословната микробиомна бактерия изглежда намалява възпалителните съединения, които допринасят за инсулиновата резистентност и наддаването на тегло. Хапвайте кисело мляко за по-високи нива на протеини. След това добавете пресни плодове или ядки за малко сладост и хрупкавост.

7. Боровинки

Малките плодчета, наречени "суперхрана" са един от най-здравословните плодове. Всъщност изследванията дори предполагат, че правенето на боровинки, ягоди и други горски плодове редовна част от вашата диета може да подобри инсулиновата резистентност. Причината е, че боровинките осигуряват огромна доза антиоксиданти, които предотвратяват ново възпаление от свободните радикали, и са пълни с фибри.  

Учени разкриха по колко сирене на ден предпазва от диабет

8. Канела

Ароматните подправки като куркума, карамфил и канела са били използвани в медицината в други култури от години поради техните противовъзпалителни ефекти, а канелата е тази, за която хората с диабет трябва да знаят. Въпреки че подправката не помага за самостоятелно лечение на диабет, изследванията сочат, че тя има лек ефект на понижаване на глюкозата чрез подобряване на инсулиновата резистентност.

9. Храни, богати на омега-3

Консумирането на достатъчно омега-3 мастни киселини е добро за всички, но може да бъде още по-важно, ако имате диабет. Омега-3 мастните киселини имат мощни противовъзпалителни ефекти, особено за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

10. Спанак

Нежните листа са идеални за салата, но могат да се добавят и в горещи яхнии, супи, предястия и варива. Консумацията на  зеленчуци без скорбяла, като листни зеленчуци, също е добър начин да добавите повече храна към чинията си, без да добавяте много калории или въглехидрати.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кой чай е най-здравословен: пийте 2-3 чаши на ден и вижте резултатите

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно