Това са билките, които подобряват паметта и концентрацията

27501
Това са билките, които подобряват паметта и концентрацията
Снимка: iStock

От векове билките се използват като естествени средства за подобряване на паметта и концентрацията. В един забързан свят, в който изискванията към когнитивните способности непрекъснато се увеличават, потенциалните ползи от тези билки отново придобиват популярност. Въпреки че ефективността им може да варира при различните хора, смята се, че няколко билки предлагат забележителни когнитивни предимства.

Гинко Билоба

Може би една от най-известните билки за подобряване на паметта, Гинко Билоба, се добива от листата на дървото гинко. Смята се, че тя подобрява притока на кръв към мозъка, като спомага за по-доброто насищане с кислород и доставяне на хранителни вещества. Това от своя страна може да подобри паметта и когнитивните функции.

Това са 4 -те билки и подправки, с които да сме в ТОП форма

Бакопа мониери

Широко използвана в аюрведичната медицина, бакопа мониери се смята, че подпомага паметта и концентрацията, като намалява тревожността и насърчава релаксацията. Възможно е да има и антиоксидантни свойства, които предпазват мозъчните клетки от увреждане.

Розмарин

Розмаринът е не само кулинарна билка, но и средство за подобряване на паметта. Смята се, че ароматът му подобрява когнитивните способности и настроението. Вдишването на аромата на розмарина или използването му като етерично масло може да помогне за подобряване на фокуса и бдителността.

Куркума

Активното съединение в куркумата, куркуминът, има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Тези свойства биха могли да бъдат от полза за здравето на мозъка, като предпазват невроните от оксидативен стрес и възпаление и по този начин подпомагат когнитивната функция.

Градински чай

Подобно на розмарина, градинският чай е ароматна билка, която може да има ползи за когнитивните функции. Някои изследвания сочат, че той може да подобри паметта и когнитивните функции, което го прави популярен избор за тези, които искат да повишат умствените си способности.

Това са чудодейните билки, които всеки трябва да отглежда в дома си

Гъба Лъвска грива

Макар технически да не е билка, лъвската папрат е лечебна гъба с потенциални ползи за когнитивните функции. Смята се, че тя подпомага здравето на мозъка, като насърчава растежа на нервните клетки и подобрява комуникацията между мозъчните клетки.

Важно е да се отбележи, че макар тези билки да предлагат потенциални когнитивни предимства, индивидуалните реакции могат да варират. Някои хора могат да усетят забележими подобрения в паметта и концентрацията, докато други може да не забележат значителни промени. Включването на тези билки в здравословния начин на живот, заедно с балансирана диета, редовни физически упражнения и достатъчен сън, е от решаващо значение за оптимизиране на когнитивните функции.

Преди да добавите нови билки или добавки към режима си, е добре да се консултирате със специалист, особено ако приемате лекарства или имате основни заболявания. Въпреки че билките могат да предложат естествена подкрепа за паметта и концентрацията, те трябва да допълват цялостния подход към здравето на мозъка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Подути сливици - каква е причината и как трябва да се лекуват

Лекарите споделят за храна, която трябва незабавно да спрете да ядете, ако искате да сте здрави

Зодии, известни с това, че са много страстни

Неочакван страничен ефект от бързата загуба на тегло, за който не се говори

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Каква трябва да е диетата при болки в стомаха? (примерно меню)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com