Този вкусен сочен плод помага при настинки, артрит и сърдечно-съдови проблеми

20275
Този вкусен сочен плод помага при настинки, артрит и сърдечно-съдови проблеми
Снимка: Pixabay

Кивито, малък плод с яркозелена месеста част и характерен сладко-тръпчив вкус, е признато не само заради своя вкусен аромат, но и заради потенциалните си ползи за здравето. Кивито е не само възхитително допълнение към плодовите салати и смутита, но и е свързано с различни ползи за здравето, особено в областта на превенцията на настинките, лечението на артрита и сърдечно-съдовото здраве.

Когато става въпрос за настинка, високото съдържание на витамин С в кивито заема централно място. Едно средно голямо киви съдържа повече от препоръчителния дневен прием на витамин С за възрастен човек. Витамин С е мощен антиоксидант, който поддържа имунната система, като помага на организма да се бори с инфекции и вируси. Редовната консумация на киви може да допринесе за намаляване на тежестта и продължителността на симптомите на настинка, което го прави ценно допълнение към диетата по време на сезона на настинките и грипа.

Потенциалното въздействие на кивито върху артрита е друга област на интерес. Плодът съдържа естествени противовъзпалителни съединения, като витамин К и полифеноли, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите, свързани с артрита. Възпалението е ключов фактор за прогресирането на артрита, а противовъзпалителните свойства на кивито могат да осигурят облекчение на хората, страдащи от болки в ставите и скованост.

Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете киви всеки ден

Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, за да се установят точните механизми, които стоят зад противовъзпалителните ефекти на кивито, предварителните проучвания показват обещаваща връзка между консумацията на киви и подобреното здраве на ставите.

Освен това положителното влияние на кивито се разпростира и върху здравето на сърдечносъдовата система. Плодът е богат на фибри, калий и антиоксиданти, които допринасят за здравословното хранене на сърцето. Съдържанието на фибри спомага за регулиране на нивата на холестерола, което намалява риска от сърдечни заболявания. Калият, основен минерал, играе решаваща роля за поддържане на здравословни нива на кръвното налягане. Освен това антиоксидантите в кивито помагат за защитата на сърдечносъдовата система, като се борят с оксидативния стрес и възпаленията.

7 ползи за здравето от кивито

Включването на киви в добре балансирана диета може да бъде вкусен начин за подобряване на цялостното здраве. Независимо дали се консумира самостоятелно или се добавя към плодови салати, кисело мляко или смутита, кивито предлага удобен и вкусен начин за получаване на многобройните му ползи за здравето.

Важно е обаче да се помни, че макар кивито да допълва здравословния начин на живот, то не трябва да се разглежда като панацея. Консултацията със специалист по здравни грижи и възприемането на цялостен подход към здравето, включващ редовни физически упражнения и балансирана диета, са от решаващо значение за цялостното благополучие.

Скромното киви е доказало, че е нещо повече от ароматен плод; то може да бъде ценен съюзник в насърчаването на здравето и благосъстоянието. Хранителният профил на кивито го прави полезно допълнение към всяка диета, която се стреми да увеличи ползите за здравето - от укрепване на имунната система до потенциално подпомагане на лечението на артрит и поддържане на сърдечносъдовото здраве.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 4 зодии, които имат късмет по рождение

От мигрена до остеохондроза: причини за пулсиране в главата

Ето защо гласът ви звучи по-различно, когато остареете

Зодиите, които са ужасно сприхави по природа

5 лайфхака, за да запазите плодовете и зеленчуците свежи възможно най-дълго

Може ли ментата да бъде опасна за здравето ни

Фито-хранителните вещества отблъскват болестите: Ето как да си ги набавите

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 8 май /валутен калкулатор/

Експерт обясни как се капе боров спирт при възпалено средно ухо

Колко и как да пием масло от черен кимион, за да отслабнем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com