Трябва ви само салфетка, за да разберете дали медът е истински

15795
Трябва ви само салфетка, за да разберете дали медът е истински
Снимка: Pixabay

Като всеки ценен продукт и пчелният мед има евтини имитации. В подобията се влагат какви ли не вещества, сред които сироп от бяла захар или царевична фруктоза които са най-невинните.

Основните методи за подправяне на мед са два: разреждане с глюкозо-фруктозен сироп или прекалено ранно изваждане от кошера. В първия случай добавянето на сиропа увеличава обема му и оттам намалява производствените разходи. Преждевременното изваждане от кошера позволява на пчеларите да произвеждат повече мед за по-кратко време. Неузрелият мед е с по-високо водно съдържание и има нужда от допълнително изсушаване по изкуствен начин. И в двата случая се влошава качеството на крайния продукт.

Не вдигайте на тези номера, това е най-новата измама!

През последните седмици има нова вълна от измами с импулсни телефони - търси ви непознат номер от държава с неизвестен код. Внимавайте ...

Как да разберем дали в бурканчето, което сме си купили от магазина, от пазара или от сергия край пътя, има истински мед?

Ето няколко идеи за тестване в домашни условия с подръчни материали:

  1. Топнете кибритена клечка в бурканчето и я запалете. Ако медът е чист, клечката ще изгори по обичайния начин, но ако пламъкът избухне и изгасне веднага, това подсказва, че медът съдържа вода.
  2. Капнете върху салфетка. Ако капката запази формата си, значи медът е качествен. Ако се разтече и намокри салфетката, взели сте менте.
  3. Капнете малко мед до мравуняк. Ако мравките го заобикалят, това е добър знак. Смята се, че пчелите защитават меда си с естествени репеленти, които отблъскват мравките.
  4. Размесете с вилица мед и жълтък. Ако медът е истински, жълтъкът започва да изглежда като сварен.
  5. Пуснете в чаша вода лъжичка мед. Истинският мед се спуска и остава на дъното, докато обработеният или изкуствен мед започва да се разтваря.
  6. Намажете мед върху парче хляб. Оригиналният пчелен продукт ще залепне здраво, а фалшификатът ще размекне тестото поради наличието на добавена вода.
  7. Сипете няколко лъжички върху дъното на чист и сух съд и го нагрейте. Истинският мед бързо карамелизира, без да се пени, докато имитациите образуват мехури и трудно се карамелизират - отново заради водата в тях.

Разбира се, тези експерименти не дават 100% надеждни резултати. Много зависи от вида на меда и от начина, по който е съхраняван. Ако направите теста с кибритената клечка с прясно изваден акациев мед например, може да получите резултат като за фалшив продукт. Акциевият мед е по-рядък от другите видове и затова и тестът със салфетката може да даде погрешен резултат.

Пробата с мравки също не е меродавна, твърдят експерти. Мравките биха яли всичко, което има хранителна стойност за тях, в това число и мед. Колкото до репелентите, ако пчелите имаха толкова силно оръжие, щяха ли пчеларите да се оплакват от мравешки нападения в кошерите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Зодиите, които винаги завиждат на успеха на другите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com