Учени казаха колко часа трябва да работим на ден, за да сме здрави

7044
Учени казаха колко часа трябва да работим на ден, за да сме здрави
Снимка: iStock/Guliver

Учени от различни страни са установили, че работата повече от 8 часа на ден (40 часа седмично) е нездравословна. Това съобщи изданието The List, събрало резултатите от различни проучвания.

Изследване на Станфордския университет в САЩ, доказва, че след 50 часа работа на седмица производителността спада, а след 55 часа тя обикновено клони към нула. Учените специално отбелязаха, че след стандартните 40 часа човек е способен на малко, независимо дали обича работата или не.

Австралийският национален университет посочи идеалното седмично работно време – 39 часа. Ако човек се претовари с работа, тогава психиката му страда, появява се и депресия. В дългосрочен план това може да доведе до инсулт, диабет и дори рак.

Не хвърляйте тези храни, може да се съхраняват с години

Има поне 10 храни, които имат дълъг живот, не гyбят ĸaчecтвата си c тeчeниe нa вpeмeтo и няма причини да отидат на боклука. Opизът е с...

Специалистът Алекс Панг отбелязва, че за хората на интелектуален труд максимална ефективност е не повече от 4-5 часа на ден. След това трябва напълно да изключите и да дадете почивка на организма си. Мозъкът е максимално активен само за 52 минути, след което трябва да направите 17-минутна почивка. Това правило е от значение за творческите хора и интелектуалците.

Експертите на PsychCentral силно препоръчват да откажете допълнителна работа по време на почивките и да се научите да казвате категорично „не“. Поставянето и спазването на граници ще ви помогне да балансирате работата и свободното време, за да можете да останете продуктивни, без да жертвате личното си благополучие и здраве. Защото претоварването може да доведе до затруднена концентрация, проблеми с храносмилането и по-сериозни здравословни проблеми.

Експертите призовават хората да се грижат за себе си, дори работната седмица да продължи идеалните 39 часа. Ако се появят симптоми на умора и претоварване, трябва да забавите темпото и да си дадете почивка.

Изследователите отбелязват, че все по-често хората проверяват корпоративната поща през почивните дни. За да се запази психическото и физическото здраве, учените настояват да спазва строг работен график, за да не работи до смърт – в буквалния и преносния смисъл.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com