Учени съобщиха кои витамини се приемат на гладно и кои с храната

12654
Учени съобщиха кои витамини се приемат на гладно и кои с храната
Снимка: iStock/Guliver

Когато става въпрос за прием на витамини, времето и това дали да ги приемате на гладно или с храна може да изиграе значителна роля за тяхното усвояване и ефективност. Докато някои витамини се усвояват по-добре, когато се приемат на гладно, други се използват по-ефективно, когато се консумират с храна. Тук ще разгледаме кои витамини обикновено се препоръчва да се приемат на гладно и кои е най-добре да се приемат с храна.

Водоразтворими витамини: Витамините от групата В-комплекс (като В1, В2, В3, В5, В6, В7, В9 и В12) и витамин С са водоразтворими витамини, които обикновено са безопасни за прием на гладно. Тези витамини се разтварят във вода и се усвояват лесно от организма. Приемането им на гладно осигурява оптимално усвояване и използване, тъй като в стомаха няма други вещества, които потенциално биха могли да попречат на усвояването им.

Мастноразтворими витамини: Витамини A, D, E и K са мастноразтворими витамини, което означава, че за правилното им усвояване са необходими мазнини. Тези витамини се усвояват по-добре, когато се приемат с храна, която съдържа известно количество мазнини. Когато се консумират заедно с храната, мастноразтворимите витамини могат да се свържат с мазнините и да се пренесат по-ефективно през храносмилателната система.

Учени: Тези витамини зареждат организма с енергия

Желязо: Желязото е по-скоро минерал, отколкото витамин, но обикновено се приема като добавка. Обикновено се препоръчва желязото да се приема на празен стомах, за да се подобри усвояването му. Ако обаче причинява стомашен дискомфорт, може да се приема с малко количество храна.

Калций: Калцият е друг минерал, който често се приема като добавка. Обикновено се препоръчва калциевите добавки да се приемат с храна. Консумацията на калций с храна подпомага усвояването му и свежда до минимум риска от стомашно-чревни странични ефекти, като запек или стомашно разстройство.

Витамин Е: Витамин Е е мастноразтворим витамин, който е най-добре да се приема с храна, съдържаща малко мазнини. Приемането му с храна подобрява усвояването и използването му в организма.

Витамин К: Подобно на другите мастноразтворими витамини, витамин К се усвоява по-добре, когато се приема с храна, която съдържа мазнини. Включването на източник на мазнини в храната към добавката с витамин К може да подобри усвояването му.

Това са най-опасните витамини

Витамин D: Витамин D е уникален витамин, защото тялото ни може да го синтезира, когато е изложено на слънчева светлина. Въпреки това много хора все още предпочитат да приемат добавки с витамин D. Обикновено се препоръчва витамин D да се приема с храна, която съдържа мазнини, за да се улесни усвояването му.

Важно е да се отбележи, че индивидуалните нужди могат да варират и медицинският специалист може да ви даде конкретни инструкции в зависимост от здравословното ви състояние или специфичните формули на добавките. Винаги следвайте инструкциите върху опаковката на добавката или се консултирайте със здравен специалист за индивидуален съвет кога и как да приемате витамини и добавки.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Червени флагове: 5 знака, че едно момиче може да загуби интерес

Месечни нумерологични прогнози за май 2024 г

Кои са 4-те знака, че той е привлечен от вас

Топ 4 на най-дразнещите зодии през 2024 г.

Всичко, което трябва да знаете за хипогликемията

Ето кои са най-харесваните зодии - любимците на всички

Кои фактори намаляват ефективността на лекарствата за високо кръвно налягане?

Тези ядки подобряват сърдечното здраве и контролират кръвната захар

Нови проучвания разкриват връзка между захарта и главоболието

Гладен си? Ето каква може да е причината

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com