Вреди ли газираното при подагра?

16930
Вреди ли газираното при подагра?
Снимка: iStock/Guliver

Подаграта е вид артрит, характеризиращ се с болка, скованост и възпаление на ставите. Появява се в различни стави по тялото, ала най-често в палеца на крака.

Д-р Жозеф Меркола разказва следното. 

Сковаността и подуването са резултат от голямо количество кристали на пикочната киселина, натрупани в ставите, а болката при това състояние се причинява от възпалителния отговор на организма. Днес само в САЩ подаграта е засегнала от 2 до 5 милиона души и броят им нараства, както и в други страни.

Този факт не е изненадващ, тъй като главната причина за увеличаването на случаите на този болезнен вид артрит е нашето съвременно хранително меню - което е пълно с плодова захар (фруктоза). А нови доказателства потвърждават връзката между фруктозата, пикочната киселина и подаграта

Най-нови проучвания използват данни, събирани в продължение на 22 години сред около 79 000 жени. Наблюденията сочат, че жените, които изпиват над 2 кутии безалкохолни напитки дневно, са 2 пъти по-склонни да развият подагра в сравнение с жените, които ги консумират рядко. Пиенето на 350 мл или повече портокалов сок всекидневно дава почти същия резултат.

Жените, които изпиват по 1 газирана напитка или чаша портокалов сок на ден, са показали съответно 74% и 41% по-висок риск от подагра в сравнение с жените, които пият рядко въпросната напитка. Изглежда, виновникът е фруктозата, твърди водещият автор на изследването, д-р Хьон Чой, професор в Медицинския факултет на университета в Бостън.

Подобно изследване с мъже беше публикувано преди две години. В него мъжете, които изпиват 2 или повече сладки газирани напитки дневно, са имали 85% увеличение на риска от подагра в сравнение с консумиралите по-малко от една напитка на месец. Рискът се увеличава значително сред мъжете, които пият пет до шест сладки газирани напитки седмично. Плодовите сокове с високо съдържание на фруктоза също повишават риска.

Фруктозата е много различна от другите захари по това, че се метаболизира чрез специфични пътища, които се различават от тези на глюкозата - а именно чрез нейното различно метаболитно действие се генерира пикочна киселина. Фруктозата обикновено произвежда пикочна киселина броени минути след поглъщането.

Конкретно за подаграта: ако не се лекува, болката може да се влоши и ставите да се увредят. Ето защо, ако страдате от силна и внезапна болка в ставите, особено в палеца на крака, е важно да потърсите помощ. Повечето хора могат успешно да намалят степента на пикочната киселина просто като ограничат или премахнат излишната фруктоза от менюто си.

Лекар: Как трябва да се хранят хората, които страдат от подагра

Избягвайте да пиете газирано, плодови сокове и други сладки напитки. Те са основният източник на излишна фруктоза. Заместете ги с вода - тя улеснява извеждането на пикочната киселина от организма ви. Също така е важно да намалите консумацията на всички форми на захар и зърнени храни във вашето меню.

Ограничете или прекратете алкохола, най-вече бирата. Алкохолът като цяло и бирата в частност също могат да повишат степента на пикочна киселина в кръвта.

Практикувайте физически упражнения. Наднорменото тегло засилва риска от подагра - а редовните упражнения помагат за поддържане на здравословно тегло и за подобряване на цялостното здраве.

Опитайте вишни или сок от вишни. Вишните съдържат две мощни съединения: антоцианини и биофлавоноиди. Те регулират действието на ензимите циклооксигеназа-1 и -2, които помагат за облекчаване и предотвратяване на подагра и артрит в тялото.

Индийското орехче също показа индикации за облекчаване на симптомите на подагра, така че ако харесвате тази подправка, не се колебайте да я добавите към вашето меню.

Внимание! Статията е с информативна цел и не съдържа медицински инструкции. Обръщайте се винаги към медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Еликсир на здравето: 5 най-здравословни сока според диетолозите

4 знака, че ще срещнете бъдещия си партньор през 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Този домашен трик за подобряване на слуха е полезен за хората над 50 години

Ето защо стомахът ви боли повече с напредване на възрастта

Кои храни са най-подходящи за консумация при нервен стомах?

Кои са "забранени храни" при колит?

4 причини защо първи трябва да му изпратите съобщение

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com