За какво е полезна черната ряпа – включете я в менюто си

10079
За какво е полезна черната ряпа – включете я в менюто си
Снимка: iStock

Черната ряпа не е сред зеленчуците, които се радват на особено внимание у нас. Тя рядко намира място на трапезата ни, факт, които специалистите определят като грешка, имайки предвид огромните ползи от консумацията ѝ. Редовното включване на черната ряпа в менюто се оказва истински цяр за редица заболявания. Позната от хилядолетия, използвана за лечение още в Древен Египет, черната ряпа – един от първите култивирани зеленчуци, е изключително богата на витамини и минерали, доставящи редица ползи за здравето. Вижте за какво е полезна черната ряпа и кога да я добавите на трапезата си в по-големи количества.

За какво е полезна черната ряпа?

В Индия използват черната ряпа за подобряване на чернодробните функции, а в Китай – за здравето на дихателната система. Това обаче е съвсем малка част от положителното въздействие на черната ряпа върху здравето на човека. Когато обсъждаме за какво е полезна черната ряпа, трябва задължително да поговорим за:

Полезните храни: 7 свойства на ряпата

1. Ползите от черната ряпа при анемия

От векове черната ряпа се използва за лечение на анемия в народната медицина. Това е възможно благодарение на факта, че е богата на желязо. Така черната ряпа се превръща в един от най-ценните зеленчуци за това състояние.

2. Победата на черната ряпа над грипа

Дедите ни са използвали черната ряпа при упорита кашлица, причинена от вируси и грип. Консумацията на зеленчука се препоръчва по време на грипни епидемии, тъй като антиоксидантите и витамините в нея подкрепят имунната система и увеличават естествените защитни сили на организма, с което помагат за предпазването от вируси и за по-лесното преодоляване на инфекциите.

Защо е полезно да ядем ряпа?

3. Красотата и здравето на косата

Дамите, полагащи усилия да поддържат косата си здрава, както и тези, които се опитват да победят косопада или досадния и нелицеприятен пърхот, могат да заложат на продукти за козметична грижа с черна ряпа, както и на домашно приготвени маски от сока на зеленчука, втрит в корените на косата. Черната ряпа подобрява състоянието на скалпа и на самата коса, растежа и регенерацията ѝ. Не е случайно, че наричат черната ряпа магически зеленчук. 

4. Антибактериалните свойства, които притежава черната ряпа

5. Борбата с високия холестерол

Не трябва да пропускаме и чудното свойство на черната ряпа да понижава нивата на високия холестерол в кръвта и по този начин да се грижи за сърдечно-съдовото здраве, когато говорим за какво е полезна черната ряпа.

6. Ползите от черната ряпа за храносмилателните процеси и здравето на стомаха и червата.

7. Поддържането на нормалното функциониране на щитовидната жлеза

Ценният зеленчук съдържа рафанин, компонент, използван при лечението на дисбаланса на щитовидната жлеза. Така тя помага за поддържането на нормалните нива на щитовидните хормони.

Какви са ползите за здравето ни, ако консумираме черна ряпа

8. Детоксикиращите свойства на черната ряпа

Детоксикацията е модерен процес, за който все по-често се говори в съвременната медицина и в съвременния живот като цяло. Борбата с токсините е от ключово значение за общото здравословно състояние и за състоянието на кожата. Включвайки черна ряпа в менюто си, ще изчистите шлаките и токсините от тялото си и ще се радвате на свежа, здрава и чиста кожа, равномерен тен и съхранена младост.

Здраве и красота в една-единствена репичка, прекрасно, нали?

Как да консумирате черната ряпа, за да се възползвате от предимствата ѝ?

Не е важно само да знаете за какво е полезна черната ряпа, но и как да я приемате и консумирате, за да е най-ефективна и полезна за външния вид и здравето. Най-ценна е сурова, което означава, че е препоръчително да я добавяте към салатите си, след като я измиете и обелите, или да си приготвяте сок от нея. Тъй като сокът е силен, 2-3 супени лъжици на ден са достатъчни, не изпивайте с литри, за да не прекалите. Сокът от една малка ряпа ще ви стигне за няколко дни, съхранявайте в хладилник, без да се притеснявате.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com