Какви са ползите за здравето ни, ако консумираме черна ряпа

41102
Какви са ползите за здравето ни, ако консумираме черна ряпа
Снимка: www.youtube.com

В миналото нашите баби и дядовци са използвали различни билки, плодове и зеленчуци за домашни лекове, които да се справят успешно с болестите. Те не са се надявали на медикаменти и на фармацевтичната индустрия.

Те са оставили своите рецепти като наследство, от което и ние може да се възползваме днес. Голяма част от „бабините деветини“ реално са ефикасни. Спомагат за редица проблеми като болки в гърлото, главоболие, кашлица, запушен нос и т.н.

Есента е сезонът, в който можем да си набавим черна ряпа и затова днес ще ви разкрием какви ползи има тя за здравето ни:

Полезните храни: 7 свойства на ряпата

Ряпата е изключително полезен зеленчук, независимо какъв е сорта му. Използва се против кашлица и за стимулиране дейността на жлъчката....

Черна ряпа

Предците ни са използвали черната ряпа в народната медицина, за да се спряват предимно със заболявания на дихателната система – бронхит, суха и влажна кашлица, възпалено гърло, пресипнал глас и др.

Ако искате ефектът да е още по-голям, една от най-известните рецепти с черна ряпа е в комбинация с мед. Трябва ви добре измита черна ряпа, която да отрежете в единия край – като капаче. Издълбайте дупка във вътрешността на ряпата и изсипете в нея мед, като оставите и свободно място. Захлупете ряпата с отрязаното капаче и след около 30 мин ще установите, че ряпата е запълнила останалото място със своите сокове. Заедно с меда, те имат силни свойства – действат успокояващо на възпаленото гърло и упоритата кашлица. Специалистите и до ден днешен не могат да си обяснят силните качества на тази комбинация. Приемайте по 1 лъжичка няколко пъти дневно за бързи резултати.

Ряпата може да използвате и за друг метод от народната медицина – инхалации. Настържете 1-2 глави черна ряпа и ги затворете в подходящ съд – например буркан, за около 30 мин. След това по няколко пъти дневно отваряйте буркана и вдишвайте от изпаренията им.

Защо е полезно да ядем ряпа?

Ряпата е зеленчук, който вирее добре в нашите географски ширини, както зелето и репичките. Тази нискокалорична култура притежава набор ...

Разбира се, черната ряпа не служи само за домашни лекове. Може да я добавите в различни рецепти за вкусни салати и пак да има благоприятно влияние върху здравето и имунитета ви. Ряпата е богата на витамин С, укрепва имунната система и ни предпазва от сезонните грипове и настинки.

Черна ряпа може да консумирате и под формата на хранителна добавка като прах или таблетки, но няма нищо по-хубаво от суров и качествен продукт, от който да си набавите всички полезни вещества. Предпочитайте натуралните форми на всички плодове и зеленчуци, вместо синтетичните им преработки.

Освен това, черната ряпа е богата и на витамин А, В2, Р, К. Съдържа също необходимите ни калий, калций, магнезий, фосфор и др. Ряпата е източник и на пектин и глюкозиди.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com