Полезните храни: 7 свойства на ряпата

20278
Полезните храни: 7 свойства на ряпата
Снимка: Pixabay.com

Ряпата е изключително полезен зеленчук, независимо какъв е сорта му. Използва се против кашлица и за стимулиране дейността на жлъчката.

Редовната консумация на ряпа може да ви помогне да се преборите със състоянията на стрес и депресия. Също така той съдържа множество витамини и минерали, от които тялото ви се нуждае. Също така ряпата е много вкусен зеленчук и можете напълно спокойно да го добавите към ежедневното си меню, в салатата например.

Защо е полезно да ядем ряпа?

Ряпата е зеленчук, който вирее добре в нашите географски ширини, както зелето и репичките. Тази нискокалорична култура притежава набор ...

Но това не е всичко, ряпата има още няколко полезни свойства, с които ще ви запознаем сега:

1. Консумацията на репички засилва имунната система, което е много полезно за организма ви, особено през сезона на грипа. Ако искате да укрепите имунната си система, несъмнено можете да се доверите на репичките. Също така подобрява работата на сърцето и кръвоносните съдове.

2. Лечение на болни места - ако някоя част от тялото ви е болна, можете да поставите варена ряпа под формата на компрес. Също може да се използва за лечение на плеврит, като си направите топъл компрес на гърдите с настъргана ряпа. Също може да се използва и за компрес против кашлица.

Какво да ядем, за да намалим холестерола

Тази диета е препоръчителна за хора, които имат заболявания като високо кръвно налягане, затлъстяване заради висок холестерол, диабет и...

3. Сок от ряпа(витаминозна бомба) - сокът от ряпа има свойството на нормализира процесите на централната нервна система. Също смесен с прясно мляко е много добро лекарство против кашлица. Доста хора го използват и при спадане на гласа. Трябва да измиете добре обелки от черна ряпа, да ги сварите, да прецедите течността и да я изпиете.

4. Важни свойства - едни от най-важните и полезни за огранизма ви са противовъзпалителните, диуретичните и антисептичните. Тяхното наличие прави ряпата един още по-полезен зеленчук. Той има силата да премахва инфекции и да засилва защитната бариера на организма.

5. Богата на витамин С - предполагаме сте запознати, че това е един наистина много важен витамин, който може би сте свикнали да си набавяте чрез цитрусови плодове. Е, вече знаете, че можете да го правите и чрез вкусните репички. Този витамин е отговорен за целостта на стените на кръвоносните съдове и подобряване на храносмилането. Достатъчно е да го добавяте поне веднъж дневно в салатата, например, за да си набавите достатъчно количество витамин С за деня.

6. Семената от ряпа и полезните им свойства - те също съдържат изключително много полезни вещества. Като например линоленова и линолова киселина.

10-те най-полезни храни за сърцето

Много хора мислят, че здравото сърце се дължи на наследственост и липса на вредни навици, но това не е така. Храната е съществено важна...

7. Съдържа множество полезни вещества - както всички останали зеленчуци, и ряпата съдържа много витамини и минерали, които са полезни. Ряпата съдържа микроклетки, органични киселини, флавоноиди, протеини, стероли и въглехидрати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Учени: Една проста промяна в ежедневието ще понижи кръвното ви налягане

Безплатни консултации с неврохирург в София

Тези 5 храни могат да предизвикат отравяне или алергии

Лекар: Това е най-вредната закуска за червата

Най-добрият плод за холестерола, който помага за отслабване

Кардиолог: Този витамин намалява лошия холестерол

Канела - какво ще се случи с червата ви, ако всеки ден ядете тази подправка

Най-добрият сутрешен навик за сърцето - кардиолог разкри какво прави всяка сутрин

Три лека от народната медицина за нормализиране на кръвното налягане

Специалисти: Яжте риба поне два пъти седмично

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com