За какво са невероятно полезни бадемите?

3053
За какво са невероятно полезни бадемите?
Снимка: iStock/Guliver

Бадемите са крайно полезни ядки, богати на протеини, фибри и здравословни мазнини. Понеже изобилстват още и с антиокислители като танини, флавоноиди и витамин Е, проявяват антиоксидантни свойства - чрез които противостоят на излишните свободни радикали в тялото, предотвратявайки инфаркт, инсулт и рак.

Д-р Карла Леал разказва тук за ползата от бадемите. 

Ползи от бадемите за здравето

Основните здравословни ползи вследствие на консумирането на бадеми са следните.

1. Лечение и профилактика на остеопороза

Бадемите са богати на фосфор и калций - минерали, които укрепяват и поддържат костите, помагат за лечение и предотвратяване на остеопороза. Съдържат и много магнезий, важен минерал за поддържането и формирането на здрави кости, предпазвайки от фрактури, остеопения и остеопороза.

2. Превенция на рак

Бадемите съдържат много флавоноиди, витамин Е и танини – съединения с антиокислителни свойства и противостоящи на излишните свободни радикали, които разяждат здравите клетки. Предотвратяват някои видове рак.

3. Увеличаване на мускулна маса

Понеже са маслодайни семена, богати на протеини, бадемите помагат перфектно, особено на вегетарианците, при натрупването на мускулна маса.

Какво се случва, ако ядете бадеми всеки ден?

4. Ограничават „лошия" холестерол

Бадемите имат добри количества омега-3, омега-6 и омега-9 - здравословни мазнини с противовъзпалително действие, което смъква степента на „лошия“ холестерол в кръвта. Спомагат за предотвратяване на сърдечно-съдови инциденти. Богати са на антиоксиданти, предотвратяващи окисляването на мастните клетки – така уравновесяват в кръвта степента на холестерола и триглицеридите.

5. Предпазват от неврологични заболявания

Чрез витамина Е и флавоноидите, бадемите предпазват клетките на централната нервна система от възпаления и свободни радикали, предотвратявайки неврологични заболявания като Алцхаймер и деменция.

6. Улесняват контрола и предотвратяването на диабет

Изобилието на фибри в бадемите помага за балансиране на степента на кръвната захар и улеснява контрола на диабета. Бадемите поддържат и клетките на панкреаса, произвеждащи хормона инсулин - така предотвратяват инсулиновата резистентност.

7. Облекчават запека

Понеже са богати с фибри, бадемите помагат при образуването на фекална маса, борейки се със запека. Изобилствайки с магнезий, стимулират нормалните движения на червата и така улесняват елиминирането на изпражненията.

8. Свалят високото кръвно

Магнезият в бадемите отпуска кръвоносните съдове, улеснява кръвообръщението и сваля високото кръвно. Чрез съдържащия се в тях калий бадемите изхвърлят излишния натрий чрез урината – също и така регулират кръвното.

9. Помощ при отслабване

Бадемите имат нисък гликемичен индекс, тъй като притежават сериозни количества протеини и фибри – съответно подир хранене удължават интервала на засищане и намаляват глада.

10. Против крампи

Изобилието на калий и калций в бадемите поддържа мускулната релаксация, като помага за избягване на крампи (мускулни спазми), особено при активно спортуващи хора.

По колко бадеми на ден трябва да се ядат?

Вкусни рецепти с бадеми

Бадемите може да се ползват в кулинарията цели, на люспи или нарязани във вкусни и здравословни рецепти, като салати, масло или сладкиши.

1. Бадемово масло

Съставки: 400 г сурови бадеми, ½ ч. л. сол.

Как се готви?

Поставяте бадемите и солта в блендер и пасирате на максимална скорост, докато се превърнат в брашно. Почиствате страните на блендера с шпатула и пасирате още 40 секунди. Продължавате този процес, докато получите кремообразна и хомогенна паста. Прехвърляте в съд с капак и съхранявате в хладилник до 5 дни.

2. Салата с бадеми

Съставки: 2 с. л. бадеми, 5 листа маруля, половин връзка рукола, 1 домат, чер пипер, 100 г прясно безсолно сирене.

Как се готви?

Измивате добре марулята, руколата и домата. Нарязвате листата и ги слагате в купа за салата. Нарязвате домата на кубчета и го слагате при листата. Накълцвате бадемите и сиренето и добавяте към останалите съставки. Добавяте пипера, разбърквате внимателно съставките и сервирате.

Внимание! Статията е предназначена само да даде информация. Не се самолекувайте и задължително търсете медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com