За кой орган може да е много вреден чесънът?

91966
За кой орган може да е много вреден чесънът?
Снимка: iStock

Остър и ярък като миризма, която едва ли е приятна на някого извън ястията, но изключително полезен, чесънът е антибиотикът на природата, известен със своите антибактериални и антисептични свойства. Познат от незапомнени времена не просто като храна, а като средство за лечение, за чесънът се носят легенди – за гонене на зли сили и вампири, за гадаене, за приготвяне на отвари.

Той е не само част от делника на старите българи, но и част от обредите, традициите и обичаите. Оказва се, че въпреки всички суперлативи, които можем да изброим за чесъна, той крие рискове за здравето. Вероятно не сте подозирали, че между важен в човешкото тяло орган и вреден чесън можем да сложим знак за равенство? Както всички билки, храни и медикаменти, които колкото и да са целебни и лековити, имат своите противопоказания, така и чесънът е вреден за определен орган в човешкото тяло. Вижте кой е той и как му вреди тази чудна лечебна храна за здравето – чесънът.

Засаждане и отглеждане на зимен чесън: Кога и как?

За кой орган вреден чесънът може да бъде?

Въпреки полезните си и почти митични свойства, чесънът се оказва вреден, когато е консумиран в големи количества и в прясно състояние, за един от най-важните органи в човешкото тяло – черния дроб. Депо за витамини и минерали, орган, участващ в детоксикацията, пречистването на кръвта, метаболизма на мазнини и протеини, черният дроб е жизненоважен орган, без който животът е немислим.

Вредни навици, медикаменти, заболявания, храни, сред които и чесънът, увреждат черния дроб и пораждат рискове за здравето. Научните проучвания по темата сочат, че рисковете за черния дроб от консумацията на чесън се дължат на алицина – съединение, съдържащо се в щедри количества в чесъна, което може да причини чернодробна токсичност, ако се приема в големи количества.

Естествено консумацията на няколко скилидки чесън не представлява риск за черния дроб. Но пък дори такава минимална консумация може да представлява проблем за друг важен орган в човешкото тяло – стомаха.

Какво ще се случи, ако ядем по една скилидка чесън на ден?

Стомашните проблеми и чесънът

Здравето на стомашно-чревният тракт е от ключово значение за цялостното здравословно състояние. В стомаха се намира голяма част от имунната система, което го прави орган от съществено значение за общото здравословно състояние. Чесънът може да причини неприятни симптоми от страна на стомашно-чревния трак, сред които:

  • Чесънът може да предизвика диария, ако се консумира на празен стомах. Това се дължи на съдържащите се в чесъна газообразуващи съединения като сярата.
  • Според доклад, публикуван от Харвардското медицинско училище, чесънът съдържа определени съединения, които могат да причинят ГЕРБ (гастроезофагеална рефлуксна болест). 
  • Нещо повече – консумацията на чесън, дори да е в неголеми количества, може да подразни стомаха и да доведе до гадене, повръщане и други неприятни симптоми от страна на стомашно-чревния тракт.
  • Чесънът може да предизвика болки в корема. Това е особено валидно за хората, страдащи от язва, гастрит, колит. Като цяло пациентите, които имат доказани хронични заболявания на стомаха и червата, следва да избягват консумацията не само на чесън, но и на лук, лютиви храни и люти подправки. В този случай страдащите от проблема могат да се насладят на вкуса на чесъна и да се възползват от ползите за здравето му, като го хапват преработен – в ястие, а не суров.

Сред рисковете от консумацията на чесън са острата неприятна миризма, която се отделя от хапналия чесън, и то далеч не само от устната му кухина, но и от потта и други телесни течности. Прекаляването с иначе полезния зеленчук увеличава и риска от гъбична инфекция, както и потенето – факт, който може да не ни притеснява особено през зимата, но поражда тревоги през  лятото.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Каква е най-важната разлика между витамин Д и Д3?

Чуйте звука: 3 признака, че хъркането не е вредно за вашето здраве

Можем ли да се лекуваме с хлебна сода или само ще си навредим?

„Ако са черни, опасни са“ и още 5 заблуди за бенките

Експерт разкрива: Кога трябва да закусваме, ако искаме да отслабнем

Това са най-токсичните зодии според астрологията

5 знака, че партньорът ви е отегчен от вас

Страхотен трик, с който ягодите няма да гният и ще са свежи със седмици

Подправката, която използваме всеки ден, увеличава риска от рак на стомаха с 41%

Ето колко здравословни са соковете и фрешовете всъщност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com