Защо безсънието се засилва след 40-годишна възраст

4945
Защо безсънието се засилва след 40-годишна възраст
Снимка: iStock

Безсънието, постоянните трудности при заспиване или задържане на съня, може да се прояви по-силно с възрастта, особено след 40-годишна възраст. Този феномен може да се дължи на комбинация от физиологични, психологически фактори и фактори, свързани с начина на живот, които обикновено се обединяват с навлизането на хората в средната възраст.

От биологична гледна точка циркадният ритъм, вътрешният часовник на организма, който регулира циклите сън-бодърстване, започва да се променя с напредването на възрастта. Това може да доведе до естествена тенденция да се чувстваме сънливи по-рано вечер и да се събуждаме по-рано сутрин. Тази промяна може да влезе в противоречие със съвременните работни графици и социални ангажименти, което води до несъответствие между вътрешния часовник на тялото и външните изисквания.

Хормоналните промени също играят роля. С възрастта се наблюдава намаляване на производството на някои хормони, като например мелатонин, който помага за регулирането на съня. Намалените нива на мелатонин могат да затруднят заспиването и поддържането на съня през нощта.

Само с 1 лъжица мед ще забравите за безсъние през летните нощи

Освен това свързаните с възрастта здравословни състояния могат да допринесат за безсънието. Хроничните болкови състояния, като артрит, стават по-често срещани с възрастта и могат да нарушат съня. Гастроезофагеалната рефлуксна болест и сънната апнея, които също са по-често срещани при по-възрастните хора, могат да нарушат съня и да доведат до чести събуждания.

Психологически фактори като стрес и тревожност се натрупват през целия живот, което може да доведе до задълбочаване на проблемите със съня. С напредването на възрастта хората могат да се сблъскат с повече отговорности и притеснения, свързани със семейството, финансите и здравето. Този повишен стрес може да затрудни успокояването на ума и отпускането в съня.

Факторите, свързани с начина на живот, също допринасят за засилването на безсънието след 40-годишна възраст. Лошите навици, придобити през годините, като нередовен график на съня и прекомерна употреба на електронни устройства преди лягане, могат да задълбочат проблемите със съня. Освен това приемът на кофеин и алкохол, които могат да попречат на съня, може да бъде по-слабо понасян от организма с напредването на възрастта.

3 напитки, които НЕ трябва да пиете вечер, ако страдате от безсъние

Намаляването на физическата активност, което обикновено се свързва с остаряването, също може да повлияе на съня. Редовните физически упражнения насърчават здравословния сън, а намалените нива на активност могат да нарушат този баланс. Без адекватно физическо натоварване организмът може да не постигне необходимото ниво на умора за възстановителен сън.

Засилването на безсънието след 40-годишна възраст е многостранен проблем, произтичащ от комбинация от биологични, хормонални, психологически фактори и фактори, свързани с начина на живот. Въпреки че то е естествена част от процеса на стареене, има стъпки, които хората могат да предприемат, за да смекчат въздействието му. Практикуването на добра хигиена на съня, справянето със стреса, поддържането на физическа активност и търсенето на медицински съвет за основни здравословни състояния могат да допринесат за по-добро качество на съня на средна възраст и след това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Без препарати: Бърз трик, с който да опушите тоалетната

Тези зодии са огромен магнит за пари

Имате ги в кухнята си: 2 натурални продукта, с които черните ви дрехи няма да избледняват

Зодиите, които са експерти в разчитането на хората

Какво да направите, когато ви боли стомахът?

Обриви, сухота, пигментация на кожата: за какви проблеми алармират?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com