Само с 1 лъжица мед ще забравите за безсъние през летните нощи

18266
Само с 1 лъжица мед ще забравите за безсъние през летните нощи
Снимка: iStock

Горещите нощи, които ни поднася лятото, не помагат за добрия сън. Напротив – много хора се оплакват от чести събуждания, трудно заспиване и умора на сутринта, когато живакът в термометъра скочи нагоре. Жегата, съчетана с изпотяване, недостиг на свеж въздух, създаващи дискомфорт, определено пречат на съня.

Климатикът е решение, но ако поради различни причини не може да се възползвате от предимствата на най-търсения уред за лятото, ще се наложи да потърсите друг изход от проблема. Защо не се доверите на традиционни и изпитани „бабини рецепти“, доказали ефективността си през вековете? Те не костват средства от бюджета ви и ако не помогнат, то със сигурност няма да навредят. Подобна е рецептата с мед при безсъние. Но преди да се запознаем с изключителните качества и предимства на меда, нека си припомним защо добрият сън е важен за здравето.

До какво води безсънието?

Докато липсата на достатъчно сън за една или няколко нощи не се очаква да причини сериозни щети върху здравето, но се предполага, че ще ни накара да бъдем по-уморени, неработоспособни и по-малко концентрирани, то безсънието или нарушенията на съня, които продължават по-дълго, имат доказано неблагоприятни последствия върху здравето. Националният център за биотехнологична информация сочи основните заболявания и здравословни проблеми, до които води системната липса на сън:

Лекар разкри най-лесния начин за бързо заспиване - необходими са само 5 минути

-          Доказана е връзката между безсънието и психичните заболявания и разстройства. Недоспиването увеличава риска от депресия и панически разстройства, които, от своя страна, водят до задълбочаване на проблемите със съня.

-          Безсънието смущава производството на хормони, отговарящи за чувството за ситост, като по този начин води до преяждане и риск от наднормено тегло.

-          Лошият сън е сред рисковите фактори за развитие на сърдечно-съдови патологии и инциденти като инфаркт и инсулт.

-          Липсата на сън или недостатъчният водят до преждевременно стареене и намалена способност на имунната система да се справя с вируси, бактерии и с оксидативния стрес.

-          Системните проблеми със съня увеличават риска от развитие на диабет и автоимунни заболявания.

Освен всичко посочено лошият сън вреди на работата и личния живот, като води до понижена концентрация, висок риск от грешки на работното място, избухливост и изнервеност, които могат да окажат негативно влияние и на личните отношения и семейния живот. Всичко посочено прави необходимостта от добър сън ключова за различни аспекти от живота ни, а това неминуемо увеличава интереса към въпроса как лъжица мед се справя с безсъние и подпомага качеството на съня.

Ползите от меда за съня

Ползите от консумацията на мед за здравето – физическо и ментално, както и за красотата са доказани отдавна. Не е случайно, че медът е съставка в продукти за грижа за кожата и косата, здравословна храна за трапезата, цяр и лек, включен в редица рецепти за лечение на здравословни проблеми и заболявания.

Последните проучвания сочат, че медът е и средство за подобряване на съня и улесняване на заспиването. Лъжица мед при безсъние може да се окаже помощникът, от който се нуждаете, за да улесните заспиването и да се будите свежи и отпочинали на сутринта. Суровият и нефилтриран мед може да хидратира кожата ви, да успокои гърлото ви, да помогне за заздравяването на рани, но и да ви отпусне и ускори пренасянето в царството на съня. По какъв начин медът подпомага съня?

Забравете за трудното заспиване – трябват ви само 2 минути

  • Сладкият еликсир е гориво за мозъка за цялата нощ. Една лъжичка е достатъчна, за да се възстановят запасите от гликоген в черния дроб. Ниските нива на гликоген казват на мозъка, че е време за хранене и е възможно да ви будят през нощта. Приемайки малко мед преди лягане, ще елиминирате този риск.
  • Доказано е, че медът помага за освобождаване на мелатонин – хормона на съня. Същият се продава и под формата на хапчета и е част от редица продукти, предлагани на пазара за по-бързо и лесно заспиване. Защо обаче да се тъпчете с медикаменти, щом има естествен източник на мелатонин – медът? Захарите в меда повишават нивата на инсулин, освобождавайки триптофан, който се превръща в серотонин, който се превръща в мелатонин. Звучи сложно, но е изключително простичко – хапнете лъжичка от сладостта и не мислете как точно се случват процесите. 
  • Медът е идеално и вкусно съчетание с чаша прясно мляко, която също е популярна като средство за улесняване на заспиването и подобряване на качеството на съня. Добавете сладкото удоволствие към протеина и се отправяйте към леглото. Лека нощ!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com