Защо се просълзяваме, когато сме уморени или болни?

2342
Защо се просълзяваме, когато сме уморени или болни?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Било е тежка седмица и се чувствате изтощени и изведнъж осъзнавате, че плачете на хубава реклама за пелени. Или може би сте поразени от настинка или вирус. Или пък фактът, че партньорът ви е изразходил цялото мляко просто ви кара да плачете.

Може наистина да се чувствате тъжни, че сте болни или уморени, но защо са сълзите? Защо не можете да се сдържите? Сълзите изпълняват множество психологически функции. Те действат като физически индикатор за нашето вътрешно емоционално състояние, възникващо, когато изпитваме силна тъга или силна радост.

В нашия мозък силните емоции активират централната автономна мрежа. Тази мрежа се състои от две части: симпатиковата система (която активира нашия отговор „борба или бягство“, когато усетим опасност) и парасимпатиковата нервна система, която възстановява тялото в състояние на спокойствие.

Истинските причини за емоционалните сълзи

Силните емоции активират симпатиковата част на тази система, но когато плачем, парасимпатиковата част се активира, което ни кара да се чувстваме по-добре.
Какво се случва, когато сме стресирани или уморени? Ние сме обучени от малки да контролираме емоциите си със социално санкционирани времена за изразяване на емоция, като се въздържаме от физически прояви на отрицателни емоции. Например плачът по време на тъжен филм е добре, но плачът на работа обикновено се разглежда като по-малко приемлив.

Префронталната кора или хладната, мислеща част от нашия мозък, реагира на емоционалните сигнали, освободени от централната автономна мрежа, като ни помага да регулираме емоционалния отговор, за да се справим с емоциите си по контролиран начин. Префронталната кора е като основния процесор на вашия компютър, който управлява задачите, за да поддържа системата да функционира правилно.

За съжаление, колкото по-стресирани и уморени сме или ако изпитваме продължителни периоди на физическа или емоционална болка, симпатиковата система остава активирана. Префронталната кора се претоварва, като компютър, който има твърде много програми, работещи наведнъж.

Факти за сълзите, които не знаете

Мозъкът става по-малко способен да регулира емоциите ни по очакваните начини, което води до видими емоционални реакции, като сълзи или гневни изблици. Може дори да не осъзнаем колко сме потиснати, докато сълзите не се стекат по лицето ни след привидно малък инцидент или преживяване.

Някои хора са по-склонни да плачат от други. Жените са склонни да плачат повече от мъжете, въпреки че степента, до която това се дължи на биологични аспекти спрямо очакванията на обществото е неясна.

Хората, които имат висока оценка на личностните черти на емпатия или невротизъм, са по-склонни да плачат по-често. Прекомерният плач може да бъде и физически признак за депресия, тъй като мозъкът е претоварен от емоционална болка.

Какъв е смисълът на сълзите?

Освен психологически причини сълзите играят няколко социални роли. Въпреки че нашето общество може да не одобрява силните прояви на емоции, сълзите всъщност помагат за създаване и поддържане на социални връзки.

Сълзите могат да действат като вик за помощ, като видимо показваме на другите, че не сме добре и се нуждаем от подкрепа. Сълзите често генерират чувства на съчувствие у другите, помагайки ни да се свържем с тях. Сълзите могат да се появят и когато изпитваме дълбока симпатия към друг човек, плачейки заедно с него, което допълнително укрепва социалните връзки.

Сълзите са полезни. Защо да плачем и от тъга, и от радост?

Освен психологически и социални причини има и физически причини за сълзите. Например, когато сме уморени, ние работим усилено, за да държим очите си отворени, което изсушава очите. Телата ни произвеждат сълзи, за да противодействат на сухотата, като поддържат очите влажни, за да можем да виждаме ясно.

Сълзенето на очите също е често срещано при респираторни заболявания като настинка, грип. Когато имаме инфекция в тялото, белите кръвни клетки се мобилизират, за да се борят с бактериите. Тези допълнителни бели кръвни клетки могат да възпалят кръвоносните съдове в окото, което води до запушване на очните канали, което води до сълзи.

Сълзите са естествена част от човешкото функциониране. Особено с натиска, който донесоха последните няколко години, понякога няма нищо по-добро от добър вик за облекчаване на непреодолими емоции. Но ако откриете, че плачете прекомерно, може да е полезно да говорите с Вашия лекар за възможни физически или психологически причини.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com