Сълзите са полезни. Защо да плачем и от тъга, и от радост?

9592
Сълзите са полезни. Защо да плачем и от тъга, и от радост?
Снимка: iStock

Сълзите, както и смехът, са естествена човешка реакция. Никой не се срамува да се смее, но повечето хора крият сълзите си или ги сдържат, без да осъзнават, че плачът е не по-малко полезен и естествен от смеха.

В повечето случаи сълзите са от тъга и плачът ни помага да се освободим от негативните емоции, да ни олекне, да се смекчи болката. Сълзите от щастие също са израз на емоциите ни и ползата им е доказана – помагат да управляваме емоциите си. Какви са ползите от сълзите и защо да плачем?

  1. Плачът ни помага да преодолеем трудностите или неприятните преживявания, през които преминаваме. Плачът води до производство на хормони, които ни карат да се чувстваме една идея по-добре. Когато плачем, отделяме окситоцин и ендорфини, които помагат на тялото да се справи със стресовата ситуация, с тъгата или с болката.
  2. За да усетите ползотворното действие на сълзите, следва да не се срамувате от тях. Ако се срамувате, това може да влоши настроението ви и да ви потисне и натъжи допълнително. Ако се притеснявате да плачете пред други хора, намерете спокойно място и излейте мъката си или сълзите си от щастие, или тези от вълнение. Но не ги дръжте в себе си, тъй като това ви натоварва.
  3. Не се срамувайте да плачете от радост и от тъга, защото това показва висока култура и овладяна, осъзната емоционалност, както и че принадлежите на развито общество. Хората в по-развитите общества не се притесняват да плачат от радост – когато получат помощ и подкрепа от близки и приятели, когато печелят награда или признание за труда си, когато виждат доброта и успех около себе си. За разлика от тях по-бедните и неразвити общества не се впечатляват от жестове и добрина или не го показват, плачейки.
  4. Плачът може да е един от най-добрите ви механизми за самоуспокояване. Според изследванията сълзите активират парасимпатиковата нервна система, която се грижи тялото да си почине, да преодолее стреса и да се успокои.
  5. Плачът води до синтез на хормони, които облекчават болката.В случая сълзите се явяват естествен механизъм на тялото да се справи с физическата болка.
  6. Сълзите са начин да получите подкрепа от околните. Ако не криете сълзите си, твърде вероятно е да намерите опора и помощ, която вероятно ви е нужна, за да преодолеете трудната ситуация.
  7. Плачът подобрява настроението. Скоро, след като сте ронили сълзи, се чувствате облекчени и психическото равновесие е по-добро. Плачът не се случва само в отговор на нещо тъжно. Понякога плачете, когато сте изключително щастливи, уплашени или стресирани и това ви помага да възстановите емоционалния баланс независимо каква е причината за сълзите.
  8. Плачът помага да преодолеете скръбта от загубата на любим човек. Ако обаче скръбта се превръща във ваш ежедневен спътник, не успявате да се успокоите и не преставате да плачете с дни и седмици, може би е редно да се консултирате с лекар и да получите необходимата подкрепа.
  9. Плачът е полезен и за бебетата – помага им да дишат, да вземат своята първа глътка въздух и да спят по-добре, докато са малки.

Дали е добре да потискаме ПЛАЧА и какво става, ако не го потискаме

Трябва да спрем да си мислим, че сълзите са слабост и да ги крием, щом започнат да напират от очите ни. Плачът е сила, която не се изра...

Плачът е естествен. Животът започва с проплакване и завършва с плач. И между началото и края е пълен и с усмивки, и със сълзи, така че смейте се и плачете на воля. Без срам и без чувство за вина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно