Защо сутрешната кръвна захар е толкова висока?

72976
Защо сутрешната кръвна захар е толкова висока?
Снимка: iStock

Сложен набор от фактори влияе върху нивата на кръвната захар, включително хормони, диета и начин на живот.

Въпрос: Имам преддиабет и сега ям минимално количество въглехидрати и захар. Моят лекар ми каза да следя нивата на захарта си сутрин (на гладно) и вечер. През нощта, два часа след хранене, нивата на захарта ми са между 112 и 130 мг/dL (6,2 до 7,2 mmol/L). Но сутрин моето ниво на захар на гладно винаги е по-високо от нощното число. Защо така? какво правя грешно

Лекар разкри как езикът издава диабет и други заболявания

Има няколко причини, поради които кръвната Ви захар може да бъде повишена сутрин. Първо, важно е да разберете, че определени хормонални промени, които настъпват през нощта, могат да доведат до високи нива на кръвната захар (хипергликемия) сутрин.

Феноменът на зората

Феноменът на зората се отнася до хормонални промени, които причиняват повишаване на кръвната ви захар в ранните сутрешни часове, преди да закусите. Вашето тяло произвежда допълнителна кръвна захар (глюкоза) през нощта, за да избегне периоди на ниска кръвна захар (хипогликемия), докато спите и за да ви даде необходимата енергия, за да станете от леглото.

При хора без диабет инсулинът - хормонът, който регулира кръвната захар - също се повишава, за да поддържа кръвната захар стабилна. Въпреки това, при хора с диабет, които са резистентни към ефектите на инсулина или които не произвеждат достатъчно инсулин, кръвната захар може да се повиши драстично сутрин.

Въпреки че феноменът на зората е по-често срещан при хора с диабет, той може да се появи и при тези, които имат преддиабет.

Освен феномена на зората, има няколко други причини, поради които кръвната ви захар може да е висока сутрин.

Диета

Важно е да сте наясно, че изборът ви на вечерно хранене може да повлияе на сутрешните ви нива на кръвната захар. Например, яденето на храни с високо съдържание на въглехидрати или похапването на сладкиши преди лягане може да доведе до повишени сутрешни нива на кръвната захар.

За да поддържате кръвната си захар стабилна през цялата нощ, яжте вечеря с високо съдържание на протеини, здравословни мазнини и фибри и умерено съдържание на сложни въглехидрати. Избягвайте въглехидратите, които са склонни да повишават кръвната захар, като бял хляб и бяла паста.

Ако решите да ядете лека закуска през нощта, изберете вариант с високо съдържание на фибри, балансиран с протеини или здравословни мазнини, като малка ябълка със супена лъжица натурално фъстъчено масло. Това може да поддържа кръвната ви захар по-стабилна, докато спите.

Лекарства

Ако Вашият лекар Ви е предписал лекарства за кръвна захар, уверете се, че следвате препоръките за дозировка и време.

Приемането на грешна доза или лекарства в неподходящо време може да причини колебания в кръвната захар и да доведе до повишени сутрешни нива на кръвната захар.

Начин на живот

Упражненията и загубата на тегло - ако е необходимо - са едни от най-добрите начини за повишаване на контрола на кръвната захар при хора с преддиабет.

Лекар разкри как косата издава диабет

Разходката след хранене може значително да намали нивата на кръвната захар, което може да подобри цялостния контрол на кръвната захар. Например, изследванията показват, че ходенето в продължение на 15 до 20 минути след хранене може значително да намали нивата на кръвната захар за период от 24 часа при хора с преддиабет и диабет.

Изборът на правилните храни, приемането на лекарства според указанията, отслабването, ако е необходимо, и упражненията - особено след хранене - са всички начини за подобряване на цялостния контрол на кръвната захар и намаляване на шансовете ви да изпитате високи нива на кръвната захар сутрин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Този домашен трик за подобряване на слуха е полезен за хората над 50 години

Ето защо стомахът ви боли повече с напредване на възрастта

Кои храни са най-подходящи за консумация при нервен стомах?

Кои са "забранени храни" при колит?

4 причини защо първи трябва да му изпратите съобщение

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com