Лекар разкри как езикът издава диабет и други заболявания

8967
Лекар разкри как езикът издава диабет и други заболявания
Снимка: iStock

Езикът е един от ясните показатели за здравето на нашето тяло. Руският лекар Виолета Бурдакова споделя как промените в него могат да покажат наличието на диабет, прекаран и инсулт и други заболявания.

Как езикът издава диабет, инсулт и други заболявания?

“Промяната във външния му вид, появата на плаки, рани и язви могат да показват различни патологични състояния. Причинителите на редица инфекции, например остри респираторни инфекции, локални алергични реакции, причиняват зачервяване на езика. Бледият език може да показва недохранване, анемия или сърдечна недостатъчност. Синкав оттенък може да се появи при заболявания на дихателната система, а жълт или сив - при патологии на стомашно-чревния тракт”, казва лекарят.

Ендокринолог разкри кое мляко намява и кое увеличва риска от диабет

Сухият език може да е един от симптомите на диабет Например, прекомерно сухата уста е един от симптомите на коментираното заболяване.

„Това се дължи на факта, че на фона на високите нива на кръвната захар човек отделя по-малко слюнка. Ако възпалението стане хронично, на езика ще се появят плътни сиви плаки, заобиколени от червена граница, ерозии и пукнатини”, казва специалистът.

Напукването на езика и сухотата в устата също могат да показват гъбични инфекции или възпалителни процеси. В този случай повърхността на езика ще стане по-гладка и лъскава, по него ще се появят бразди, пукнатини, петна и язви, пояснява още експертът.

“Зад язва на езика може да се крие и рак на устната кухина , който в ранен стадий лесно може да бъде объркан с нараняване на лигавицата”, предупреждава д-р Бурдакова.

“По състоянието на езика също може да се разбере, че човек е получил инсулт. По време на мозъчен удар може да се увреди хипоглосният нерв, който е отговорен за движенията на езика. В резултат на това езикът ще стане извит и може да изтръпне. В медицината това състояние се нарича отклонение на езика, тъй като се отклонява от средната линия. След лечение на инсулт отклонението на езика минава от само себе си”, каза лекарят.

Появата на плака по езика е често срещано явление. Заедно с плаката често се появяват и други симптоми. Например, при кандидозен стоматит се появяват бели петна по сливиците, а върху лигавицата се появяват пресни плаки. Скарлатината причинява увеличени лимфни възли и зачервени сливици. А при напреднала дифтерия филмът на езика започва да расте и запушва гърлото, което затруднява дишането.

Лекар: Този необичаен симптом с краката издава диабет

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самодиагностика! Единствено лекар може да постави правилната диагноза!

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кой НЕ трябва да яде варени яйца

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com