Бивш директор на училище бе осъден за издаване на фалшива диплома за средно образование

3116
Бивш директор на училище бе осъден за издаване на фалшива диплома за средно образование
Снимка: БГНЕС

По обвинителния акт на Районната прокуратура в Девня състав на Районния съд в града призна за виновна бившата директорка на Професионалната гимназия “Константин Кумановски“ Йовка Б. за преправяне на съдържанието на документ и съставяне на неистински официален документ с цел да бъде използван, както и за съставяне на официален документ като длъжностно лице, в който удостоверила неверни обстоятелства, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна. Състав на Районния съд в Девня й наложи наказание лишаване от свобода за девет месеца с изпитателен срок от три години за първото престъпление, а за второто бившата директорка бе осъдена на 1 година лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок и лишаване от право да заема длъжности в системата на Министерството на образованието за максималния срок от три години. Общото наказание, което й бе определено от съда, е лишаване от свобода за една година, отложено с тригодишен изпитателен срок, и лишаване от права да работи в системата на образованието за срок от три години.

Бивша възпитаничка на професионалната гимназия в Девня решила да кандидатства в Медицинския университет във Варна по специалността „Помощник-фармацевт“. Младата жена се познавала лично с директорката Йовка Б. и поискала от нея да й бъде издаден дубликат на изгубената диплома за средно образование. В личния картон на ученичката били нанесени четири корекции, едната от които повишила оценката по български език и литература от положената матура от „среден“ 3 в „отличен“ 6, което довело до преправяне и на общия успех в дипломата от „среден“ 3,83 на „добър“ 4,33.

Във Варна Ви очакват на Европейската нощ на музеите

На 21 май 2016 г. (събота) ще отбележим дванадесетото издание на Европейската „Нощ на музеите”. Всички музеи към РИМ &ndas...

Подсъдимата Йовка Б. знаела, че дубликатът е необходим на бившата й възпитаничка, за да кандидатства в Медицинския университет, където една от балообразуващите оценки била оценката по български език и литературата. След като нанесла преправките в личния картон на бившата си ученичка, Йовка Б. издиктувала оценките на служител в училището и с подписа си и печата на училището под дубликата го оформила като официален документ, който предала на кандидат-студентката.

С преправените оценки в дубликата на дипломата бившата възпитаничка кандидатствала в Медицинския университет във Варна, но не била приета. Материалите по отношение на нея за използването на дубликата с преправени оценки са разделени от това дело и изпратени по компетентност на Районната прокуратура във Варна.

В хода на разследването и по време на съдебното следствие подсъдимата Йовка Б. не признава вината си. Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Варненския окръжен съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com