Мащабен ремонт във филиала на Варненския драматичен театър след люта битка

4600
Мащабен ремонт във филиала на Варненския драматичен театър след люта битка
Снимка: eufunds.bg

Мащабен ремонт на стойност 4 млн. лв. без ДДС започва във филиала на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Това се случва след твърде оспорвана битка между двамата кандидат изпълнители. На практика има три жалби от единия, който е отхвърлен. Два пъти оценителната комисия е връщана да разглежда техническите оферти и отхвърля един и същ кандидат. Два пъти взема решения, обявени за незаконосъобразни, и се коригира чак на третия път.  

Община Варна обяви процедурата за избор на изпълнител през октомври 2019 г., но след дълъг процес на обжалване е избран консорциум „ТМПЦ-Варна 2020“, който се състои от фирмите „БГ ленд Ко“ Ад (с 90% дял) и „Парсек Груп“ ЕООД (с 10%). Срокът, офериран от обединението, е до 25 месеца.

Целта на ремонта е филиалът да разполага с обновени и комфортни за зрителите и артистите сцена, камерна зала, репетиционни и др. Сградата ще продължи да бъде използвана като втора сцена, на която ще преобладават театралните постановки.

Проф. Минеков за щетите от COVID за културата: Ужасяващи са!

„Предложените мерки от главния държавен здравен инспектор се приемат и отхвърлят. Почти няма значителни щети върху заплатите на р...

По проекта, финансиран от ОП „Региони в растеж“, ще бъде подменена механизацията на оркестрината и сцената, ще бъдат обособени две репетиционни зали, едната от които за балет. Изцяло ще се промени интериорът на балкона, главното фоайе, камерната и репетиционните зали, на клуба на актьора. Предвидени са също подмяна на ВиК и ел. инсталациите, осигуряване на необходимото осветление и озвучаване, изграждане  на климатична и вентилационни инсталации, подобряване достъпа за хора с увреждания.

Основен ремонт на сградата не е извършван повече от половин век. През 1965 г. арх. Камен Горанов прави сериозно преустройство на тогавашната зала „Съединение“ (1890 г.), сега сцена „Филиал“, като добавя новия обем със сценичната кутия. Известни подобрения внасят следващите ремонти през 1996-та и 2006-та година, но те са частични.

Защо възлагането се е забавило толкова много обаче?

През септември 2020 г. процедурата по избор на изпълнител завършва с класиран на първо място изпълнител ДЗЗД  „Артбилд“, с участници „Поли Йорд“ ЕООД и „ЗСК-Девня“ АД. Дадената от него оферта е над 4,1 млн. лв. без ДДС. Конкурентът му „ТМПЦ-Варна 2020“ е отстранен с мотив, че неговата оферта не отговаря на условията.

Българските общини са готови за силен туристически сезон

В контекста на ескалиралото напрежение в Украйна стартира и най-голямото туристическо изложение в България - Ваканция и Спа Експо, коет...

Последвала е жалба от губещия пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която през декември 2020-та я отхвърля. Върховният административен съд (ВАС) обаче не приема мотивите на Антимонополната комисия и отхвърля нейното решение, като дава подробни указания оценителната комисия на възложителя да продължи работата си с нова „преценка на съответствието на техническите предложения на участниците“. Изрично подчертава, че крайният акт на възложителя, по който за изпълнител е определен ДЗЗД „АРТБИЛД“,  е „опорочен“.

Така се стига до повторно разглеждане на техническите предложения.

През юни месец миналата година комисията, назначена от кмета на Варна, обаче повтаря решението си. Обявява „Артбилд“ за изпълнител, а „ТМВЦ-Варна 2020“ отново е отстранен, със същите мотиви. Пак следва обжалване пред КЗК, която през октомври м.г. припомня всички аргументи на ВАС и отменя решението на помощния орган като незаконосъобразно. Преписката бива върната за продължаване на процедурата на етап ново (трето поред) разглеждане на техническите предложения от оценителната комисия.  

Пред ВАС решението й този път не е обжалвано, но за трети път са разгледани техническите предложения, след което в края на ноември месец са обявени новите резултати – на първо място „ТМВЦ“, а на второ – „Артбилд“.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро и тя още е "запушена"

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com