Протест в Павликени - срещу завод с план за горене на над 2,5 пъти повече боклук от София

4588
Протест в Павликени - срещу завод с план за горене на над 2,5 пъти повече боклук от София
Снимка: Бъдеще за община Павликени

На заседание на общинския съвет в Община Павликени беше приета декларация против складиране и изгаряне на огромни количества RDF гориво от отпадъци на територията на общината. Предложението за декларация е внесено от общинския съветник Цанко Цонев още миналата седмица.

На сайта на Община Павликени е предоставен достъп до заседанията на съвета в реално време, заседанието в четвъртък вечер, не беше предавано на живо.

Вчерашният 27 януари беше белязан с мирен протест на граждани, които се събраха да заявят позицията си против изграждането собствен инсинератор за горене на модифицирано гориво от битови отпадъци или т.нар. RDF. Подобна инсталация за произвеждане на електроенергия е запланувана в София, като там очакваните количества оползотворявано гориво са 180 000 тона годишно. Тази стойност е значително по-малка от плануваната за изгаряне и задоволяване на нуждите на производството на каменна вата в с. Върбовка - 423 400 тона годишно. Организаторите на протеста призоваха гражданите на Община Павликени да дойдат на събитието, за да напомнят на общинските съветници и общински кмет клетвата, която са изрекли при встъпването си в длъжност. На протеста присъства Димитър Донев – председател на Регионален фермерски съюз гр. Павликени, заяви:

"Аз защитавам земеделския бранш в района... Нашата дейност е пряко свързана с екологията. Говорим за инвестиции, а нашият бранш всяка година, под формата на ренти, изплаща десетки милиони левове. Под формата назакупени машини, складове, данъци, плащаме милиони левове на тази община. Говорим за работни места – стотици от Вас работят в нашите ферми. Ние сме единствените живи структури в нашите села. Ние помагаме и на читалища, и на кметове... Въпросът е дали с лека ръка да затрием всичко това, което сме изградили до сега и да изберем един инвеститор със съмнителен произход, или да продължим, както досега".

Въпреки опасенията на организаторите, сред събралото се множество нямаше провокатори. Хората се бяха събрали, за да изразят страховете си и да се чуят един друг. Според присъстващи протестът не бива да е само срещу горенето на отпадъци, защото основният проблем е в "разработката на кариерите за базалт и преработката му. Това е екокатастрофата, пораждаща и останалите вреди, включително горенето на отпадъци! Това не трябва да се допуска, защото е пагубно за региона!"

 

Снимка: Бъдеще за община Павликени

Ясно изразената гражданска позиция и приетата декларация от общинските съветници са ясен сигнал за нарастващото недоволство и напрежение в района. На 31 януари, Регионалната екологична инспекция във Велико Търново свиква Експертен екологичен съвет относно инвестиционното предложение за изграждане на логистична и складова база за каменни фракции, цех за производство на каменна вата, енергоизточник за нуждите на производството в землището на "Върбовка". Кой е инвеститорът според сдружение "За Земята" - НАУЧЕТЕ ТУК!

През изминалата седмица нашият екип отправи няколко въпроса към общинска администрация Павликени. От там ни увериха, че всички документи и становища са достъпни на официалния сайт на общината.

"Община Павликени не притежава необходимата експертиза, а и няма законови правомощия да оценява екологичните, респ. технологични и други аспекти на инвестиционното предложение. Разчитаме на безпристрастната експертна оценка на компетентния орган, оправомощен за вземане на решения съгласно Закона за опазване на околната среда – в случая Министъра на околната среда и водите", каза инж. Емануил Манолов, кмет на Община Павликени.

Г-н Манолов излезе с официална позиция и на личната си страница във Фейсбук, в която твърди, че разбира съгражданите си, но открито заявява: "Да управляваш в интерес на съгражданите си изисква да вземаш смели и отговорни решения. В моята управленска програма инвестициите и повишаването на стандарта на живот в общината е първостепенен приоритет".

Във вчерашния ден излезе и доклад за нивата на органични замърсители около 3 инсинератора в Европа, публикуван от Zero Waste Europe, който според запознати с темата съдържа тревожни нови данни за инсинераторите в три държави – Испания, Чехия и Литва. В него се установява високо ниво на замърсяване в близост до инсинераторите, което представлява значителен риск за околната среда и здравето на хората, живеещи наблизо. В доклада се оценява реалното въздействие на изгарянето на отпадъци, чрез биомониторинг, проведен от ToxicoWatch Foundation. Анализаторите откриват устойчиви органични замърсители в околностите на трите изследвани инсинератора. Резултатите от анализите на растителността показват високи нива на диоксини в близост до инсинераторите за отпадъци. Тук идва и логичният въпрос - означава ли това, че хората живеещи в близост, са обречени да отглеждат своята продукция в замърсената почва? Изследването предупреждава и за несъвместимост на програмите за изгаряне на отпадък и стратегията на ЕС за нулево замърсяване.

Дали подобни доклади ще бъдат взети под внимание, не можем да кажем със сигурност, но са предупредителен сигнал, че биомониторингът трябва да бъде задължителен за всички съществуващи проекти за инсинераторни инсталации в цяла Европа.

Автор: Анна Борисова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Санират само ако сте техен човек: Сигнал и от Горна Оряховица*

Девет милиона лева влизат в Свищов по три проекта

Свищов очаква старта на индустриалната зона през 2024 (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Велико Търново