Жители на община Павликени не искат завод за отпадъци в района

7398
Жители на община Павликени не искат завод за отпадъци в района
Снимка: Деннис Тодоров/Грийнпийс

Граждани на община Павликени призовават обществеността да обърне внимание върху един бизнес проект, който значително тревожи местните хора.

На територията на общината ще бъде изграден най-големият завод (установка) за изгаряне на отпадъци в Европа, пишат те в писмо до Actualno.com.

ВАС върна ОВОС-a на завода за отпадъци в София в Административния съд

Върховният административен съд върна ОВОС-а на новия инсинератор в София на административния съд. Сега друг съства от магистрати трябва...

"Има опасност цялата Дунавска равнина да бъде замърсена от изгарянето на 1200 тона боклуци на ден. Над 200 тона отровен прах и пепел ще бъде депониран в Дунавската равнина", твърдят гражданите.

За проблема алармираха от сдружение „За Земята“. Природозащитниците твърдят, че инсталация за изгаряне на отпадъци с капацитет 56 тона на час заплашва село Върбовка в община Павликени. Инвеститорът е „Петрургия“, собственост на Румен Гайтански – Юнг, известен като Вълка. Инсинераторът е е обединен в общ проект за завод за каменна вата и представен като „енергоизточник“, пише изданието iskra.bg.

Доклад за оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение е внесен на 6 декември 2021. В него, в частта за инсталацията за изгаряне, липсва достатъчно ясна информация за състава и произхода на отпадъците, а заради неработещото разделно събиране на отпадъци в България има опасност в пещта да попаднат и опасни отпадъци.

Няма предложено решение какво ще се случва с оставащата пепел. Изхвърляните вредни емисии като силно токсичните диоксини и фурани не са разгледани подробно, отсъства и пълна инвентаризация и баланс на емисиите на парникови газове, се посочва още в съобщението.

Очаквано - ГЕРБ не позволи референдум за инсталацията за горене на отпадъци в София

Напълно очаквано, с гласовете на 40 общински съветници, Столичният общински съвет (СОС) не се съгласи да проведе референдум за т.нар. и...

Ето какво казват и от "За Земята": "Поредица от пропуски будят много въпроси как точно ще се отрази изгарянето на отпадъци върху здравето на живеещите в околността. В ДОВОС на проекта в частта за инсталацията за изгаряне липсва достатъчно ясна информация за състава и произхода на отпадъците, а заради неработещото разделно събиране на отпадъци в България има опасност в пещта да попаднат и опасни отпадъци. Няма предложено решение какво ще се случва с оставащата пепел. Изхвърляните вредни емисии като силно токсичните диоксини и фурани не са разгледани подробно, отсъства и пълна инвентаризация и баланс на емисиите на парникови газове".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...