Цветан Ценков: Не сме отказвали финансиране на "Видабаскет"

5967
Цветан Ценков: Не сме отказвали финансиране на "Видабаскет"
Снимка: община Видин

Видабаскет обяви на официалната си страница във Фейсбук, че няма да може да стартира във втория етап на държавното първенство на мъжката А група.

Тази неделя във видинската зала "Фестивална" трябваше да гостува ЦСКА, а до 15 март да се изиграят общо 10 срещи преди плейофите. Успоредно започват и състезанията на детската школа.

Кметът на Видин: Търсим решение за спасяването на болницата

Независимо че Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Петка“ е държавна и неин принципал е министърът на здравеопаз...

От съобщението на клуба става ясно, че ежегодно „Видабаскет“ първи стартира своята дейност в календарната година и успява да издържи финансово благодарение на авансово плащане от бюджета за спортна дейност от Община Видин.

"Това е практика, наложена през последните 6 години. С новата политика на Общината се очакват промени, нова наредба за финансиране и бюджет за спорта към средата на март. Разходите на Видабаскет през този активен тримесечен период са 50% от общия бюджет на клуба. На този етап подкрепа няма. Ще търсим средства и възможност да подсигурим участието в състезания на детската школа, в която заниманията са безплатни", допълват още от клуба.

„Това е тяхно решение да се откажат, не е решение на общината. Този клуб не е общински. Ние все още нямаме гласуван бюджет и не знаем с какви средства ще разполагаме за спорт. Ние въобще не сме отказали на "Видабаскет" финансиране. В разговора, който направихме спешно с всички спортни клубове, защото има една наредба, която е висяла от март месец на сайта на общината, но те не са я погледнали, заявихме, че има законоустановен начин на финансирнаето. Няма как общината да дава някакви си пари ей така“, коментира кметът на Видин Цветан Ценков.

Градоначалникът заяви, че всъщност не знае какво искат от клуба.

„И защо са отказали срещата? Ако е трябвало да платим на съдиите примерно по 100 лева - 300 лева, ако е трябвало да направим един заключителен обяд на спортистите, ако е трябвало да направим някакви награждавания - нека кажат какво искат. Когато аз им говоря за ясна финансова дисциплина, това имам предвид. А така давани на калпак някакви пари няма как да стане“, допълни Ценков.

Д-р Цветан Ценков: Видин има всичко необходимо, за да се превърне в Перлата на Дунава

Кардиологът д-р Цветан Ценков е новият кмет на община Видин. Той е завършил Медицинска академия в София. Заместник-председател е на Асо...

Той отбеляза, че снощи е говорил с ръководството на Националната баскетболна асоциация, но му е крайно неприятно „такива лични решения да се прехвърлят като отговорност на общината“.

По думите му клубът е отказал участие без знанието на общината.

„И защо са го решили, при условие, че Баскетболната асоциация им е прехвърлила едни 3000 лева от миналата година, за да покрият своите нужди. Ние нямаме гласуван от Общинския съвет бюджет. На какво основание аз да давам пари!? А бях намерил и спонсори - частни фирми, които да дадат пари на спорта, но те говорят сами със себе си. Аз това го възприемам като една политическа игра“, посочи кметът на Видин.

Той допълни, че на него не са му се обаждали от клуба, за да кажат какви проблеми имат. 

„Ние направихме една среща на 8-ми януари с всички спортни клубове и обяснихме недвусмислено, че е приключила ерата да даваме пари на калпак. Казахме, че цялата общинска материално-техническа база е предоставена безвъзмездно за ползване от спортните клубове. Ние правим ремонти, плащаме ток, вода. Сега ще финансираме спортни участия - спартакиади общински, областни и национални състезания, по съответния законов ред, с финансови инструменти. Ние трябва да знаем какво и защо финансираме, защото след това няма да ходя в прокуратурата и да обяснявам защо съм дал на спорта, пък не съм дал на пенсионерския клуб или на читалището, които също в обществена полза правят нещо. И моля ви, общината няма никаква вина за личните манипулации на този и онзи“, добави Ценков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com