Кметът на Видин и посланикът на Румъния обсъдиха възможностите за двустранно сътрудничество (СНИМКИ)

2376
Кметът на Видин и посланикът на Румъния обсъдиха възможностите за двустранно сътрудничество (СНИМКИ)
Снимка: Община Видин

Д-р Цветан Ценков посрещна тази сутрин в кабинета си Нейно Превъзходителство Бръндуша Йоана Предеску, извънреден и пълномощен посланик на Румъния, която вчера пристигна на официално посещение във Видин. В срещата участва и заместник-кметът на Общината Борислава Борисова, която в понеделник придружи посланика в Иново за полагане на цветя пред паметника на румънските воини, загинали през Руско-турското освободителна война в боевете, водени край селото през януари 1878 година.

Кметът поднесе на Нейно Превъзходителство букет и картина, изобразяваща един от символите на старопрестолния град – Стамбол капия, както и бутилка вино от местна винарска изба. „Добре дошла във Видин. Много съм радостен, че сте наш гост. И съм респектиран от Вашето уважение към предците ни, които са загинали за свободата на България“, сподели д-р Ценков.

Община Видин: Планът за възстановяване не отговаря на нуждите на Северозападна България

Проектите и мерките, заложени във версия 1.3. на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) по никакъв начин не кореспондират с приори...

„За пръв път съм във Видин като посланик на Румъния в България. Тук видях, че Дунав не е естествена граница, а мост, който свързва не само нашите две държави, но и българското и румънското население, което живее по бреговете на най-голямата река в Европа“, посочи г-жа Предеску, чиито мандат в нашата страна е започнал на 1 март тази година.

Кметът на Видин и посланикът на Румъния проведоха ползотворен разговор, в рамките на който беше обсъдено извеждането на двустранните отношения на още по-високо ниво. Д-р Ценков акцентира върху няколко важни за региона теми. Първо, той постави въпроса за нуждата от развитие на европейски транспортен коридор №4 от румънска страна, като паралелно с това се работи по изграждане на магистралната отсечка Лугож – Калафат. На следващо място кметът отбеляза, че е необходимо да се модернизира и ж.п. инфраструктурата на коридор №4, тъй като има разработен проект за изграждане на скоростна ж.п. линия от София до Видин, която трябва да бъде продължена през Румъния към Виена.

Д-р Ценков обърна внимание и на необходимостта от съвместни усилия за възстановяване на пътническия и туристическия транспорт по река Дунав, което е в съответствие и с визията на Европейския съюз за развитие на транспортен коридор №7. Кметът представи и идеята за изграждане на балканска зеленчукова борса.

Нейно Превъзходителство на свой ред постави въпроса за възстановяване на почетната консулска служба във Видин, както и за създаване на румънски информационен център в нашия град. Видинският кмет потвърди готовността на Общината да съдейства за осигуряване, чрез решение на Общинския съвет, на подходящо за целта помещение. Д-р Ценков изрази надежда, че наличието на подобен информационен център ще помогне на видинския бизнес по-лесно да намира румънски партньори, а на младежите – да кандидатстват в желаните висши училища в Румъния.

Строят нова фабрика за преработка на слънчоглед край Видин

Символичната "първа копка" за старт на строителните дейности на обекта бе направена днес. Гости на церемонията бяха кметът на Община Ви...

По време на разговора бяха обсъдени и възможностите за културното сътрудничество. След края на срещата посланик Предеску разгледа културно-историческите забележителности на Видин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com