X
 
 

Областният управител Любен Иванов: Не търся конфронтация с община Видин

1481
Областният управител Любен Иванов: Не търся конфронтация с община Видин
Снимка: Facebook

„Не търся конфронтация с община Видин. Върнали сме решения и на други общини – на Белоградчик, на Димово. Видин не прави изключение“, заяви за Actualno.com областният управител на Видин Любен Иванов.

„Областна управа връща решенията поради нарушения на процедурата по приемането им. Нарушен е Правилникът за организацията и дейността на Общинския съвет, според който наредбите трябва да се приемат на две отделни заседания. Това не е направено. За таксите обществено обсъждане е правено през 2020 г., но не и през 2021-ва за промяна“, поясни Иванов.  

В заповедта за връщане е посочено, че решенията за приемане на Наредба за изменение и допълнение на Наредба на Общинския съвет във Видин за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги и Наредба на Общински съвет Видин за определяне размера на местните данъци са незаконосъобразни.

Според управителя върнатите нормативни актове, освен че са приети в нарушение на основни законови правила, нарушават и принципа на справедливост като мярка в отношенията властимащи – население.

„В ситуацията на пандемия и свързаните с нея нормативни и естествени рестрикции е недопустимо повишаването на данъчното бреме на гражданите, на малкия и среден бизнес в размера, който е предвиден от община Видин. Действително има нужда от повишаване на данъците, но същото следва да бъде извършено постепенно в продължение на няколко години“, се сочи в позицията на Любен Иванов.

Областният управител препоръчва на местния парламент във Видин за в бъдеще стриктно да спазва законите на Република България и да се съобразява със законните интереси на гражданите.

Кметът на Видин: Няма да позволя да се фалира Общината

Д-р Цветан Ценков представи на видинската общественост декларация във връзка с развитието на Общината. Това стана на извънредна прескон...

Община Видин има право повторно да обсъди върнатите решения, но и директно да ги обжалва.

„Отиваме директно в съда, няма да го внасям за повторно приемане. То е обсъдено, взето е решение с мнозинство. Цялата тази работа не ми харесва. Още повече общественото мнение има огромен смисъл, когато то е обективно или поне почива на обективни данни. Мотивите за връщане са никакви“, заяви кметът на Видин д-р Цветан Ценков.

По думите му в национален мащаб това е прецедент, защото в началото на годината, когато трябва да актуализират данъците и хората да започнат да ги плащат, те са възпрепятствани да им приемат плащанията.

„По-смешното е, че местните данъци въобще не са актуализирани от 2006 г. През 2008 г. малко са пипнали и дотук. По данни на Института по пазарна икономика и на Националния статистически институт Видин е с най-ниските данъчни ставки. Тоест, аз когато отида при министъра на финансите да искам да подкрепи общината, той ще ме попита: "Защо не си актуализирате местните данъци и такси? Как ще управлявате града?". Догодина идват избори, не че аз съм се оженил за общината. Аз съм си лекар, имам си професия, имам екип от  80 човека и не ми е първата любов да бъда кмет, но успях да докажа на моите съграждани, че нещата се промениха“, коментира още градоначалникът.

Припомняме, че на 7-ми януари бяха приети увеличените ставки за такса смет, след като на 13 декември предложението за одобряване на план-сметката за необходимите разходи за битови отпадъци през 2022 година отпадна от дневния ред, а на 30 декември не беше подкрепено, третият път предложенията се одобриха.

Кметът на Видин: Недопустимо е да се създава конфронтация между местната и централната власт

Недопустимо е да се създава конфронтация между местната и централната власт. Тази категорична позиция видинският кмет заявява в деклара...

Тогава се състоя извънредно заседание и предложението за приемане на план сметката за извършване на услуги по събиране, транспортиране, третиране на битови отпадъци за поддръжка на чистотата на територията за обществено ползване през 2022 година бе одобрено със 17 гласа "за" и 12 "против".

Причината за извънредно свиканото заседание бе и заради допусната техническа грешка на последното редовно заседание за миналата година. Тогава бе посочено увеличение с над 3 промила, но изчисленията показваха 4,65 промила. На практика в приетото решение  такса смет за населението на Община Видин и за жилищните имоти на юридическите лица е в размер на 3,85 ‰  върху данъчната оценка на недвижимите имоти. За нежилищни имоти на физически и юридически лица таксата е 9,00 ‰.

"И в момента има населени места, в които ние вдигаме кофите 4 пъти седмично, макар че графикът е за два пъти. Не са важни процентите, а реално колко са приходите от едно населено място и приходите от даден човек. В Градец семейство от Англия, което си е закупило къща там, плаща 2,96 лева на година. С промяната - ще плаща около 7 лева. В Новоселци младо семейство плаща 0,86 лева на година. Има по-нови къщи, има по-стари такива, но основното, от което зависи таксата, е данъчната оценка на имота", каза тогава кметът.

Според бившия кмет на Видин Огнян Ценков увеличените налози поставят гражданите в невъзможност да ги плащат.

"Това увеличение се аргументира с член 60 от АПК за защита на важни държавни и обществени интереси, за осигуряване здравето и живота на гражданите. В аргументите пише гражданите да имат възможност да плащат задълженията си с 5 % отстъпка при положение, че се иска 92% увеличение на такса смет. Бяха увеличени данъци недвижими имоти с 25%, данъци превозни средства с от 50 до 100%, увеличиха цените на таксите и административните услуги, а сега за трети път се прави пореден опит да се увеличи такса смет като се демонстрира загриженост гражданите да не загубят 5% на фона на всички тези разходи, с които са натоварени", бе неговият коментар, цитиран от БНР.

Още от ВИДИН:

На 24 май във Видин отличиха дейци на просветата, културата и изкуството

На 24 май във Видин отличиха дейци на просветата, културата и изкуството и изявени ученици

Amusnet Interactive подпомага образованието във Видин

Ученици провокираха нарочно преподавателя си, той наби едно от децата

Панорама на средното образование се проведе във Видин

Община Видин тържествено изпрати зрелостниците от випуск 2022 г.

Отбори от 7 училища във Видин се включиха в състезанието по безопасност на движението

Фотоизложба представя непоказвани снимки от наводнението във Видин

С тържествен концерт училище във Видин отбеляза своя празник

Кметът на Видин участва в отбелязването на 140-годишнината на СУ "Симеон Велики"

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Последно в Актуално