С над 20 процента са увеличени средствата за подпомагане на спортните клубове в Община Видин

833
С над 20 процента са увеличени средствата за подпомагане на спортните клубове в Община Видин
Снимка: Община Видин

На проведено днес извънредно заседание на Общинския съвет беше прието разпределението на 150 000 лв., определени в бюджета на Общината за 2021 година за подкрепа дейността на видинските спортни клубове. Сумата е с над 20% повече в сравнение с миналата година, заяви заместник-кметът на Видин по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова пред общинските съветници по време на обсъждането на предложението. Тя подчерта, че Общината само подпомага, а не издържа спортните клубове. И напомни, че тази подкрепа не се изразява единствено в субсидиране, а включва и поемане на всички консумативи за безвъзмездно ползваната от клубовете общинска спортна база.

Борисова обясни, че предложението е изготвено въз основа работата на комисия, включваща общински съветници и експерти в общинската администрация, като всички те единодушно са подкрепили това разпределение. „Комисията работи коректно и прозрачно. Обединихме се около предложените корекции от общинските съветници, разпределихме и резерва, който бяхме оставили и го насочихме там, където преценихме всички заедно, че има нужда“, посочи Борисова.

Включването на тази точка в дневния ред на извънредното заседание е било необходимо, за да се даде сигурност на спортните клубове, обясни председателят на Общинския съвет Генади Велков. „Трябва задължително да направим някакво разпределение на средствата сега, защото вече започнаха състезанията на повечето от клубовете и парите са им необходими. Ако оставим решението за редовната сесия, която ще бъде най-вероятно втората половина на следващия месец, ще минат още месец и половина или повече, докато клубовете могат да използват тези средства“, обясни Генади Велков.

Той коментира, че действащата нормативна база трябва да се прецизира и да се помисли дали е необходимо да се смени цялостната философия, като занапред средства да се дават за определена дейности – организиране на състезание, участие в мач или турнир и т.н. И посочи, че в Общината осъзнават, че е нужна промяна, защото при сегашното положение всеки, който реши, разкрива спортен клуб и още на следващата година не само иска субсидия от общинския бюджет, но и да му бъде предоставена за ползване общинска спортна база, което вече няма как да стане, защото наличната е заета. „Трябва да помислим, дали ще въведем някакво ограничение. Защото ние вече няма къде да разполагаме спортни клубове, тъй като спортната база изцяло е запълнена“, отбеляза председателят на ОбС – Видин. Той допълни, че се обмисля и как би могло към Общинското предприятие „Спортни имоти“ да има няколко щата, които да бъдат предоставени на клубовете за треньори.

Разпределението на средствата за подпомагане на спортните клубове беше прието със значително мнозинство.

В дневния ред на извънредното заседание беше включено още едно предложение. Общинските съветници одобриха да бъде проведен търг за отдаване под наем на земеделска земя-частна общинска собственост, намираща се в землището на село Бела Рада. Това се налага във връзка със заявен интерес от сдружението, изпълняващо строително-монтажните работи по обект „Модернизация на Път I-1 (Е79) „Видин – Ботевград“ в участъка „Видин – п.в. „Макреш“. Теренът е необходим за депониране на негоден материал, като след приключване на дейността ще бъде заравнен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com