Във Видин отдадоха почит към паметта на унгарския революционер Лайош Кошут

2406
Във Видин отдадоха почит към паметта на унгарския революционер Лайош Кошут
Снимка: Община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова поднесоха венец пред паметната плоча на унгарския национален герой в града ни, във връзка с отбелязването на 173 години от Унгарската революция (1848-1849 г.) и борбата за свобода. По традиция Видин се включва в инициативите по повод годишнината от историческото събитие и Националния празник на Унгария 15 март. Общината беше предвидила честването да се организира на 23 март, което бе съгласувано с Посолството на Унгария у нас и Унгарския културен институт. Но с оглед въведените мерки заради епидемичната обстановка, то беше отменено.

„Очаквахме представители на Посолството, но ситуацията не го позволи, затова не можем да отлагаме и дойдохме да изразим почитта си към този велик унгарец, който оставя своята диря и във Видин. Лайош Кошут е едно от доказателствата за хилядолетните връзки между България и Унгария“ – каза д-р Ценков.

Обновяват детските площадки и парковата мебел в Крайдунавския парк

Направен е предварителен оглед на всички детски площадки в град Видин и е изготвен списък с необходимите ремонти. Това ще се случи поет...

Паметната плоча на Кошут се намира пред къщата (в близост до площад „Ташкюприя“), която го приютява в продължение на три месеца след неуспешния край на революцията. Стопанката на тази къща, над 80-годишната Александрия Николова, всяка година е любезна домакиня на гостите от Унгарското посолство, дошли да почетат своя герой. Тя изказва съжаление, че през последните две години това не е възможно заради разпространението на коронавируса.

На 15 март кметът на Община Видин изпрати поздравителен адрес до посланика на Унгария – Нейно Превъзходителство Текла Харангозо, в който изразява убеждението си, че взаимоотношенията между българския и унгарския народ имат дълбоки корени и ще продължат да се развиват и занапред. Той отправи пожелания към всички нейни сънародници за здраве, благоденствие и национална гордост.

Лайош Кошут е сред най-ярките личности от онова време, която отстоява правото за по-добър, по-справедлив и по-щастлив живот. Той е известен със своето силно политическо и публицистично слово. Настоява за въвеждане на конституция, създаване на независимо управление на държавата, установяване на граждански свободи. Става министър в първото унгарско правителство, а за кратко през 1849 г. е президент. Унгарската революция дава пример за това как една държава може да се бори за своята независимост и демократично управление. Тя оставя отпечатък не само в историята на Унгария, но и на цяла Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com