Давате ли си сметка?

12707
Давате ли си сметка?
Снимка: БГНЕС

Юни ще остане белязан от три събития - и трите свързани с толерантността или липсата на такава.

Безспорно най-коментираното от тях е конфликтът между българи и роми в Асеновград. Ситуацията там ескалира изненадващо бързо и светкавично, а един цял вицепремиер изказа крайно мнение. Много бързо се наложи гледната точка на едната страна и почти никой не обърна внимание на другaта гледна точка, а именно – версията на ромите, че всичко е започнало с предложение за помощ. Според тази версия ромите са предложили на момичетата, паднали във водата да им помогнат. Момичетата са отказали. Отговорът е бил в стил: "Не ни трябват като вас цигани да ни помагат". Не е трудно да си представим, че е възможно, нали? Нека не се лъжем. Едно от пострадалите момичета на следващия ден много бодро, в завидно състояние на духа, за човек преживял стрес, даде интервю. Днес стана ясно и, че слух за убит ром е предизвикал ексалирането на напрежението пред болницата. Вероятно ще излязат и нови факти и скоро ситуацията ще придобие съвсем друг вид. Само че думите са казани, напрежението е налице, насъскването също. А думите на вицепремиера Валери Симеонов са хвърлени и те са много по-тежки от камъните в Асеновград.

Сравнено с шума от Асеновград встрани остана друг инцидент, който не получи същия медиен и социален отзвук. На 28 юни при влизане в един от хипермаркетите в София, в квартал "Свобода", семейството на заместник-главния мюфтия Бирали Бирали – съпругата му и двете му дъщери, са нападнати на верска основа. По-голямата дъщеря е по-сериозно пострадала, като и двете сестри са отишли в болница след случилото се и имат медицински свидетелства. Това разказа говорителят на Главното мюфтийство Джелал Фаик. Момичетата обаче не са останали в лечебното заведение. Нападателите са две млади момичета и млад мъж, които са ги обиждали в стил "не ви искаме в България" – защото майка им е носела забрадка. Първоначално е имало обиди, но след това е имало физическа саморазправа, каза Фаик пред Нова телевизия. И толкова по случая.

Няма как неравностойното да не "вади очите“"- неравностойно е медийно, както винаги е било, неравностойно е и социално, такова е и морално…

Опорните точки за фалшивите новини на Бойко Борисов

Тотално отчаяние. Това предизвика в мен поредното пространно телевизионно интервю на премиера Бойко Борисов, в което бяха засегнати 123...

Подобни действия водят до по-голямо капсулиране на малцинствените групи, които в сравнение с мнозинството сякаш се държат по-умерено и дори говорят по-разумно. На протеста от 29 юни в Асеновград се чуха в едно изречение думите "циганин" и "прах за пране" – това се случва в XXI век, в страна-член на Европейския съюз с вицепремиер, който предния ден е казал: "Аз съм на ваша страна и не само аз". Дали тези присъстващите са скандирали и фашистките призиви на протеста вечерта? Дали Валери Симеонов ще се поинтересува и ще се разграничи? Каква е целта на Симеонов или той просто не си дава сметка за последиците от действията и думите си? Който и да е вариантът, той е недопустим за човек на такава позиция. А същият Валери Симеонов всеки ден влиза в една сграда, на която пише "Съединението прави силата". Дали е обърнал внимание?

Ставаме свидетели на това как хората се събират, водени от нетърпимостта, от омразата…

Или не само. На 10 юни в София хиляди се събраха в подкрепа на различията и търпимостта на София прайд. Политици обаче там нямаше. Публична подкрепа също.

Все по-често ми се налага да завършвам материалите си със сравнението по света и у нас.

Та по света: Днес, 30 юни, германският парламент узакони еднополовите бракове. Това става няколко дни след като канцлерът Ангела Меркел заяви, че ще разреши на своите консервативни народни представители да гласуват по свое мнение, а не да следват партийната политика. На 29 юни сръбската Скупщина избра новото правителство на страната начело с премиера Ана Бърнабич. "За" кабинета на Бърнабич гласуваха 157 депутати. 55 бяха "против".  Ана Бърнабич бе министър на държавното управление в кабинета на Вучич. Тя не крие, че е лесбийка. Тя е първата жена-премиер на Балканите с нетрадиционна сексуална ориентации. Бърнабич има репутацията на проевропейски политик.

Г-жо Радева, добре дошли в първи клас

Добре дошли в поредното отворено писмо до Вас. Знаете ли кое е най-хубавото на отворените писма? Че човек никога не знае дали краят ням...

На 25 юни новоизбраният премиер на Ирландия взе участие на Прайд Дъблин. По-рано канадският премиер Джъстин Трюдо поведе Прайда в Онтарио и публикува галерия със снимки от събитието в своя Facebook профил. У нас 10-то юбилейно издание премина с 3000 участници, мирно, цветно и с песни. Жената на президента показа, че не обича да се движи по острото, скандалният ѝ пост в стил "Малко коте, СПИН има ли?", още "краси стената" ѝ и събира хомофобски коментари. Няколко дни по-късно обаче събуди подозрения, че демонстрира свои полови белези на рождения ден на Симеон Сакскобургготски.

Министър-председателят Бойко Борисов коментира прайда с типичната си усмивка и измънка нещо от рода на "на Балканите по-трудно влиза…."

Всичко това звучи като пошъл виц, но е истина. Това е политическата ни върхушка. Върхът на простотията. Избрана, узаконена и институционализирана. Превръщаме се в държава, в която хомобофията, крайният национализъм и расизмът стават нещо приемливо. Те се споделят от управляващите, било то чрез действията им или бездействието им. Давате ли си сметка?

Автор: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com