Едни граници, други граници

7747
Едни граници, други граници
Снимка: БГНЕС

В една почти ранна утрин на граничния пункт „Капитан Андреево” бе арестувана цялата смяна митнически служители. Мащабна работа, тъй да се каже: последваха и претърсвания по домовете в Свиленград и Хасково. Съвместна акция на ДАНС, БОП и прокуратурата, която, надяваме се, не се провежда само с цел да впечатли онази част от българите, която вярва във всичко, излъчено по телевизията и написано във вестника - все едно коя телевизия и кой вестник.

Защото помним и други доста шумни акции, „атаки” с дронове, изобличителни арести, и не само по границата. А също и прекрачените граници на законността помним, за които държавата, т.е. Агенция „Митници”, т.е. ние, години наред изплаща спечелени у нас или в Страсбург дела. Опитът досега се върти в омагьосания кръг “задържане, разследване, повдигане на обвинения, съдебен процес и оправдаване на обвинените”. Няма ли присъда накрая, разследваните завеждат дела срещу Агенция “Митници”, печелят ги, връщат се на старите си работни места, получават компенсации и продължават “бизнеса”. Затова този път ни се ще да дочакаме конкретни резултати: достатъчно събрани доказателства, които да послужат не само пред съда, но и за въвеждането на ясни правила в работата и свеждане на корупцията и кражбите до „поносимия минимум”. Засега обаче изглежда ясно само преместването на митницата от граничния пункт „Капитан Андреево” в Бургас…

КАТ започва акция срещу пияните и дрогирани шофьори

Днес стартира специализирана акция на КАТ за установяване на употреба на алкохол, наркотични или упойващи вещества от водачите на пътя....

Границата на морала

Ако се проведе своеобразно езиково-социологическо изследване, изглежда „граница” ще стане дума на седмицата в остра конкуренция със „стабилност”, естествено. Основание за подобен извод ни дава не само многократно повтаряното на различни нива твърдение, че сме сигурна граница на Европейския съюз, но и множество жестове и действия в политическото и обществено всекидневие, които очертаха или пресякоха определени граници.

Най-видими и предизвикателни са те в конфликтната точка „съдебна реформа”, въпреки ритуала по посочването и избирането на нов правосъден министър. Трусовете в Реформаторския блок и преподреждането на управленско-опозиционния пъзел, например, засега ни „притискат” поне да се запитаме къде минава границата между морален и рационален избор, и най-вече защо трябва да има граница помежду им в политиката.

Границата на вулгарността

След мащабна акция плевенската полиция разби банда за кражба на животни

Плевенската полиция проведе мащабна акция за разкриване на опасна банда от Бръшляница, извършила поредица кражби от вилна зона "Нежовец...

Продължаващият „теч” на записани разговори между знакови, поне до вчера и онзи ден, съдийки също трасира една много важна граница, отдавна прекрачена и поради това нетърпима за мнозина: границата на вулгарността. Изглежда добре самоустроилата се, просмукана от всевъзможни икономическо-политически алъш-вериши „висока” кастовост на съдебната система, се пропуква в самия си порочен фундамент, пропуква се отвътре, непредвидимо дори за своите цинични стратези. Защото и в съда, и в прокуратурата все пак работят и искат да продължат да работят почтени професионалисти, посветени на правото и законността: чуваме гласовете им в словото на Лозан Панов, виждаме отказа им от съучастие в порочността на схемите и мрежите на страха в протеста на съдиите от цялата страна за независимо правосъдие.

Трябва да сме разбрали, че замитаните под разни килими, заличавани в името на нещо си години наред граници между добро и зло, вече вредят сериозно на цялото ни общество. И тъкмо в омъгляването и неглижирането на същностните ценности се крие заплахата за стабилността на страната. Инак няма лошо и „стабилност” да стане дума на седмицата, месеца или живота ни сега и тук, стига границите да са ясни.

Автор: Мирела Иванова, "Дойче веле"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com