Шулц: Ако Турция отново въведе смъртното наказание, преговорите за ЕС приключват

1991
Шулц: Ако Турция отново въведе смъртното наказание, преговорите за ЕС приключват
Снимка: Getty Images / Guliver

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц вижда връщането на смъртното наказание в Турция като червена линия за членството на Анкара в Общността. Германският политик заяви: „Ако Турция отново въведе смъртното наказание, тогава преговорите за членство ще бъдат прекратени“.

Но Шулц подчерта, че не би искал да се стига до подобна ситуация. „Прекъсвайки отношенията с Турция, губим възможността да помагаме на опозицията и лишените от свобода. Затова подкрепям продължаването на диалога“, обясни социалдемократът пред вестник Bild am Sonntag.

Мартин Шулц: Тръмп е проблем за целия свят

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц изрази безпокойство, че кандидатът на Републиканската партия за президент на САЩ мож...

Actualno.com припомня, че по-рано стана ясно, че в Турция е блокирана дейността на 370 неправителствени организации (НПО), сред които защитаващи човешките права и организации за деца, поради обвинения за предполагаеми връзки с терористични организации. Вицепремиерът Нуман Куртулмуш защити действията на властите по прекратяване дейността на НПО, действащи в страната. Мярката беше огласена късно в петък от вътрешното министерство, информира БГНЕС.

Организациите не са забранени, но дейността им е блокирана. По думите на Куртулмуш имало сериозни доказателства за връзките между тези НПО и терористични организации. „Турция се бори с тероризма на толкова много фронтове. Опитваме се да прочистим държавните институции от гюленистите. В същото време ке бием срещу кюрдските екстремисти и Ислямска държава“, каза пред репортери турският вицепремиер.

Знаете, над 110 000 души бяха уволнени или временно отстранени от работа, а 37 000 са арестувани след неуспешния опит за преврат през юли. Обвиненията срещу всички са за предполагаеми връзки с живеещия в САЩ Фетхуллах Гюлен, който е обвиняван от Анкара за преврата. Той отрича тези обвинения. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарича мрежата на Гюлен „Гюленистка терористична организация“и казва, че безпрецедентните действия на властите са решаващи за прочистване на държавните институции от проникналите в тях желаещи да свалят правителството.

От 370-те асоциации, чиято дейност беше замразена, 153 са подозирани за връзки с движението на Гюлен, 190 – за връзки с Работническата партия на Кюрдистан (ПКК), 19 с радикално лявата екстремистка групировка Революционна народна освободителна партия/фронт (РНОП/Ф) и осем с ислямистката групировка Ислямска държава (ИД), уточниха от турското вътрешно министерство.

Eрдоган и Шулц ще обсъдят отношенията Анкара-Брюксел

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц ще посети Анкара, където заедно с президентът на страната Реджеп Ердоган ще обсъдят ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа