X
 
 

Животът ни - между абсурда и реалността

4482
photo of Животът ни - между абсурда и реалността
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов
Не знам дали е имало план да се стигне до тази жалка картина в милата ни родина или е случайност… Знам обаче, че за 30-те години на т.нар. преход нацията изпростя, опростачи се, маргинализира се и оскотя.

Всеки ден информационният поток ми поднася случки, за които не искам да повярвам, че се случват. В рамките САМО на два дни два случая ме разтърсиха от дъното на душата ми и объркаха нормалния ми жизнен ритъм.

65-годишен мъж прободе в сърцето 40 години по-младата си жена и майка на осеммесечното им дете от ревност… Измамник, представящ се за полицейски служител на 11-годишно дете, измъкна над 50 хиляди лева и златни накити.

Случките ми звучат като произведения на абсурдизма, но са факти от живота в моя град Стара Загора. И ме карат да си задавам безброй въпроси, за които готови и еднозначни отговори няма.

Какво кара младо момиче да заживее от 15-годишна възраст с мъж, който може да ѝ е баща? Как родителите ѝ са допуснали това? Как е успяла да завърши средното си образование и след това да учи в университет, а не е разбрала житейския абсурд, в който е била главна героиня? Какво е предизвикало мъжа ѝ да лиши детето си от майка и жена си от живот, след като съседи не са чували скандали? Неговото бъдеще е ясно - от 10 до 20 години затвор. Може и да не успее да излезе жив от там, имайки предвид продължителността на живот. Но каква ще е съдбата на детето?

Едва ли измамата, на която е станало жертва 11-годишното момиче, е случайност. Вероятно в случая е намесен познат на семейството, останало без ценностите си. Защо иначе измамникът неколкократно ще подканя детето да търси пари и злато? Вероятно е знаел, че има такива в дома… От кого? Защо някой държи толкова пари в къщи? Недоверие към банките? Нужда, за която случайно е казано на някого? Защо не мислим какво говорим и пред кого? Защо не учим децата си да не се доверяват на случайни хора, да не дават информация за себе си и близките си, която може да застраши сигурността им? Защо измамниците вече нямат никакви спирачки? Заради безнаказаност? Заради неефективност на полиция, прокуратура и съд? Заради зависимости, които ги оставят без избор?

Не мога да си отговоря на въпросите, не мога да стигна до адекватно обяснение за тези и подобни случки.

И с тока стана пълен комунизъм

Успяхме, ей! Доказахме, че всичко можем да съсипем - само ни го дайте. Дори най-простият принцип на пазарната икономика - този на търсе...

Както нямам обяснение за ежедневните скандали в уж държавата ни, които засягат всеки българин, но преминават край повечето от като далечни комети. Тресат ни всеки ден - електронни винетки, Войводиново, ромската интеграция, държавни мъже, които не знаят какво да говорят и как да се държат като са стигнали до високи позиции… Адвокати, обясняващи на медиите какво от случващото се по света и у нас трябва да е първа новина… (това ме подсеща как се продават краставици на краставичар).

Скандалите водят до много други въпроси, започващи със защо, как, докога? Защо се примиряваме с действителността около себе си? Как се стигна дотук? Докога ще се спасяваме поединично? Защо и кому е необходимо това…

Единственият смислен отговор, до който стигам, е - допуснахме да ни лишат от ценности. Без ценности се губят ориентири за добро и зло. Без тях нацията става население, а държавата става територия.

Автор: Анжелина Велчева

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 3 от 5. Гласували общо: 12 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.