X
 
 

Козът на България да влезе в еврозоната - Русия

6732 5
photo of Козът на България да влезе в еврозоната - Русия
Снимка: Getty Images / Guliver
Можем да го приемем като обикновено съвпадение. Можем обаче и да си помислим, че това е твърде ясен сигнал: в понеделник и вторник (21 и 22 май) българският президент Румен Радев беше на държавно посещение при руския си колега Владимир Путин. Официалната цел: двустранните отношения да бъдат поставени върху нова основа. И само ден след това - студен душ от Брюксел за София по една тема, която е главен приоритет за българското правителство", пишат авторите на "Ди Велт" Аня Етел и Франк Щокер.

По-нататък те обясняват за какво точно става дума: "В доклада си за конвергенцията, публикуван в сряда, Европейската централна банка (ЕЦБ) стига до извода, че всички членки на ЕС, които досега не са в еврозоната, все още не изпълняват критериите за това. Включително и България. Но влизането в еврозоната е цел на правителството в София, което в момента държи и председателството на ЕС."

Това може да доведе до истинска промяна в България

Ако Брюксел наистина обвърже отпускането на европари със спазването на стандартите за върховенство на закона, това може и да доведе до ...

В дългосрочен план има "сериозни съмнения"

"Ди Велт" припомня, че още в началото на българското европредседателство премиерът Бойко Борисов ясно е формулирал тази цел и цитира думите му: "Ние сме си написали домашните и сме готови за влизане в т.нар. "чакалня за еврозоната".

"Но тъкмо за това България не е готова", констатира сега ЕЦБ. Вярно, че страната отдавна и без усилие изпълнява формалните критерии. Инфлацията и дългосрочните лихвени нива възлизат на 1,4% и с това остават далеч под препоръчителното равнище от 1,9% и 2,2%. Освен това и през 2018 година страната имаше бюджетен излишък, а общата ѝ задлъжнялост възлиза на 23,3% спрямо БВП, което е доста по-добре от съотношението в почти всички членки на еврозоната. Но по т.нар. "меки показатели" България доста изостава от изискванията", посочва "Ди Велт". Авторите на статията обясняват, че това са факторите, които не се измерват в твърди стойности: независимостта на Централната банка, избуяващата корупция, състоянието на финансовия надзор.

По-нататък в статията четем: "Но дори и блестящите на пръв поглед числа на България отдавна вече получават не само похвали. В дългосрочен план имало "сериозни съмнения" доколко България наистина ще спазва горната граница на инфлацията. Особено, когато цената на труда се качи след присъединяването към еврото. С други думи: в момента, когато България - днес на последно място по доходи в ЕС - започне да наваксва това изоставане, блестящите числа могат да изчезнат."

По същата тема "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" добавя: "Във връзка с България еврокомисарят по валутните въпроси Пиер Московиси каза в Брюксел, че страните-кандидатки се нуждаят не само от номинална, но и от реална конвергенция спрямо еврозоната. Това била една от най-важните поуки от последните десетилетия", добави Московиси, намеквайки за преждевременното приемане на Гърция в еврозоната. "Страни, които искат да въведат еврото, трябва да положат интензивни усилия за повишаване на производителността, за покачване на инвестициите, подобряване на заетостта и борба срещу неравенствата", отбеляза французинът.

Меркел губи един по един най-верните си европейски партньори

Канцлерката Ангела Меркел губи един по един най-верните си европейски партньори: В Италия - заради избори, в Испания – заради спо...

Страхът от нарастващото руско влияние

Вестник "Ди Велт" анализира по следния начин позицията на българското правителство: "София обаче очевидно не желае да приеме отказа. И правителството сръчно използва страховете на ЕС от нарастващото влияние на Москва". В началото на март в интервю за "Ди Велт" финансовият министър Владислав Горанов каза: "При приемането на Балтийските държави в еврозоната беше отчетен и аргументът, че по този начин се притъпява руското влияние." Горанов припомни още, че неговата страна не се е присъединила към Вишеградската четворка - неофициалния блок на Полша, Унгария, Чехия и Словакия, който в рамките на ЕС често заема общи, антилиберални позиции. С тези думи той намекна, че това положение може да се промени.

В края на статията авторите отбелязват, че на този фон в сряда в София е пристигнала делегация на ЕЦБ, която "очевидно иска да обясни лично своите съмнения и същевременно да намери начин да ги прогони през следващите месеци".

Заглавието е на редакцията

Източник: Deutsche Welle

"Крепостта Русия“: на война като на война

Дори добре информираните руснаци са готови да повярват на най-фантастични теории за злокобната роля на Запада. Покушението в Солсбъри и...

Actualno.com

Етикети:

5 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 3 Октомври преди 5 месеца Профил на трол?
  Да действително как така Черна гора. Тоест 2 Сръбска държава управлявана от един политически лумпен и изпечен ganggsta въведе еврото без дори да е членка на Планетарният бутиков франкенщайн , посмешището ес. В euro Зоната идва застрашително 2 /Гърция/, Знаем колко е трудно на Италия Чакат Испания и Португалия ,но и във Франция не е по добра ситуацията.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  ИДВАТ тежки времена.Практически ние ще бъдем ударени във всяка една ситуация. Огромните фискални проблеми на есейският / от преди 2007 г/ всичките с euro в даден момент ще избухнат като ХиперНова в Космоса. Валутата е Елемент на Държавата Това ,че толкова много държави се отказаха от този елемент не е причина и ние да правим. Ние практически сме го направили през 1997,но все пак имаме банкнота ЛЕВ виж още ›› И един ДЕН...,а с euro Напълно в Нищото
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  в хърватска русия не източи активи на банка за 4 милиарда
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ИМПЕРИАЛИСТ 1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 месеца Профил на трол?
  Добре, `айде сега баварците да обяснят как, без да пита за разрешение, ЧЕРНА ГОРА ВЪВЕДЕ ЕВРОТО за национална валута и тази мини-държавичка още не е фалирала???
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Това, че Черна Гора е въвела самосиндикално еврото като национална валута не я прави автоматично и член на еврозоната. Това са две съвсем различни неща, ако можеш да схванеш разликата. Да, удобството е единствено че нямаш нужда от чейндж бюра като пътуваш из други европейски страни. Което си е голямо удобство, признавам. Но икономиката на една държава не е буркан-икономика, нито дюшек-икономика. Б виж още ›› анки, институции, самият факт, че на евро банкнотите има надпис и на български трябва да ти говори нещо. На български, не на сръбски или на черногорски, имай го предвид.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Благо Джийзъса разкри колко струват зъби...

Футболистът Благой Георгиев, който е известен с холивудската си усмивка, говори за изкуствените му зъби, с които се перчи. Той се похва...