"Мъкнех като роб, от сутрин до вечер": един куриер разказва за зверската експлоатация

11482
"Мъкнех като роб, от сутрин до вечер": един куриер разказва за зверската експлоатация
Снимка: iStock

Мустафа (това не е истинското му име) не иска дори да си спомня за времето, през което работел като куриер на "Амазон". Тогава му се налагало да доставя до 300 пакета на ден. "Влачех като роб, от сутрин до вечер", казва той пред репортерите на обществената медия АРД. На всичкото отгоре в края на месеца шефът му, подизпълнител на "Амазон", го лъгал със заплащането. Все пак Мустафа иска да остане анонимен.

В бизнеса с доставките на пакети по домовете подобна практика изобщо не е някакво изключение. Тъкмо поради това Бундесратът, Горната камара на германския парламент, възнамерява да увеличи строгостта на ограниченията и проверките, които предвижда Федералният закон за защита на куриерите. В законодателната инициатива, внесена пред правителството в Берлин, се предвижда например в бранша да бъде забранено подизпълнителството. С едно изключение обаче: в играта остават онези подизпълнители, които плащат в съзвучие със законовата минимална почасова ставка.

Липсва надежден контрол

Но такова ограничение крие и капани, казва икономистът професор Щефан Зел. "Дали на куриерите наистина им плащат по минималната ставка – това трябва и да се контролира от някого", припомня той и констатира, че властите нямат такава възможност. Ето защо според него тази мярка няма да помогне на куриерите в Германия.

На същото мнение са и представители на синдикатите. Освен това по-строг контрол може да се провежда и в момента, без някакви допълнителни промени в закона. Германското министерство на труда вече оповести, че ще разгледа предложенията на Бундесрата.

Журналистическото разследване, проведено от предаването "Коректив" и от вестник "Нордзее-Цайтунг", цитирано от АРД, за пръв път онагледява факта, че гигантът "Амазон" извлича ползи от експлоатацията на куриерите. От документите и договорите става ясно, че "Амазон" поставя многобройни изисквания към подизпълнителите. Наблюдатели от бранша смятат, че тези подизпълнители нямат много пространство за икономическо маневриране.

Многобройни изисквания към фирмите-подизпълнители

Официално "Амазон" обещава печалба между 60 000 и 140 000 евро годишно. За ставката 60 000 евро подизпълителят е длъжен да поддържа 20 транспортни автомобила в продължение на поне 12 месеца. При това част от дейностите, свързани с договора му, задължително се пренасочват към други партньори на "Амазон". Става дума примерно за счетоводната отчетност, лизинговите услуги и застраховките.

Подизпълнителят трябва освен това да си разработи определен брой маршрути, защото "Амазон" изрично не поема отговорност за минимален брой поръчани доставки годишно. Професор Зел смята, че официалните числа са разкрасени, докато всъщност куриерите и другият персонал надолу по веригата са поставени под голям натиск. Той смята, че именно експлоатацията на куриерите е сърцевината на стратегията на "Амазон".

Част от подизпълнителите споделят това мнение. Един от тях признава: "Не можеш да работиш като подизпълнител на "Амазон" и в същото време да предлагаш условия на труд, които не накърняват човешкото достойнство."

Вярно обаче е и друго: "Амазон" не принуждава подизпълнителите да предлагат нечестни условия на труд. Според концерна големият брой подизпълнители само доказва, че в дългосрочен план това начинание води до икономически успех. В позиция на "Амазон" се казва, че концернът изисква от всички свои партньори да спазват законите - "особено по отношение на справедливото заплащане и законосъобразното работно време."

Но и специалистите по трудово право смятат, че договорите с подизпълнителите са проблематични. Според професор Манфред Валзер с тези договори "Амазон" сериозно ограничава предприемаческата свобода на подизпълнителите. "Амазон" си запазва правото едностранно да променя договорите и да получава достъп до счетоводните документи на подизпълнителя, включително и до фишовете за заплатите.

А юристът Франк Евалд казва, че това са "поробващи договори, формулирани много сръчно и сложно". Според него "Амазон" прехвърля върху подизпълнителите икономическия риск и отговорността за куриерите, като в същото време държи в свои ръце контрола над изпълнението на поръчките. Юристът смята, че в определени случаи става дума за незаконно пренаемане на работна ръка.

"Отхвърляме тези твърдения", гласи позицията на "Амазон". В нея се казва още, че куриерските фирми могат да практикуват своя бизнес според собствените си представи. Един подизпълнител обаче твърди друго: "Амазон знае всичко за моята фирма – и контролира всичко. И в крайна сметка аз имам единствено правото да решавам кого да назнача и кого да изхвърля", споделя той пред разследващите репортери на АРД.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com