Ще има ли еднополови бракове и в Гърция?

5168
Ще има ли еднополови бракове и в Гърция?
Снимка: iStock

Книжки с картинки, моливи и играчки: в хола на Лио Емануил е пълно с вещите, които шестгодишният ѝ син Янис (името е променено) е донесъл. "Сега обича влаковете", обяснява 42-годишната майка и се усмихва. Срещу нея е седнала съпругата ѝ, която предпочита да остане анонимна. Те са двойка от 18 години и непременно искали да имат дете, затова избрали изкуственото оплождане с анонимен донор. "Не ми беше позволено да кажа в клиниката, че партньорката ми е жена", обяснява Лио, която е износила детето.

"Живеем в гражданско партньорство. Но на еднополовите двойки не им е разрешено да извършват заедно изкуствено оплождане - само хетеросексуалните двойки могат", обяснява учителката. А това не е всичко - втората майка на Янис няма никакви права, когато става въпрос за собственото ѝ дете. "Лио трябва да ми пише удостоверения за всичко. На теория дори нямам право да взимам сина си от училище", оплаква се тя. За щастие там към тях проявяват разбиране, понеже вече имат опит с друго еднополово семейство. Въпреки това в спешни случаи или ситуации, в които биологичната майка не е в състояние да вземе решение, тя няма никакви права. "Ако умра, детето ще отиде при най-близките си роднини или в държавната система, но не и при майка си", обяснява Лио.

Сега двете майки се надяват, че министър-председателят Кириакос Мицотакис ще удържи на думата си и най-накрая ще направи еднополовите бракове възможни. След преизбирането си през лятото той изненадващо обеща да укрепи правата на ЛГБТИ-общността. Но влиятелното дясно крило на партията “Нова демокрация" не е доволно от новите симпатии на своя лидер към ЛГБТИ хората - според тях "подкрепа трябва да се оказва на семействата, в които има майка и баща".

Още: Нови солени глоби за шофьорите в Гърция. Ето за какво

Активистите искват пълно равноправие

Данни за това колко хора в Гърция се сблъскват със същите проблеми като Лио и съпругата ѝ няма, обяснява Стела Белия от организацията "Rainbow Families". Тя от много години води кампании за правата на еднополовите семейства, организира курсове за обучение, в които разказва за хомосексуалните хора, гостува в медиите и съветва политиците по отношение на борбата с дискриминацията. "Намираме се в правен вакуум, който, разбира се, не е нищо друго освен институционализирана хомофобия", коментира тя.

Самата Белия е майка и живее в регистрирано партньорство със съпругата си. Гръцкото общество е изключително хетеронормативно - нехетеросексуалните хора са структурно ощетени, посочва тя. "Ние настояваме за правно равенство в брака, по въпросите на осиновяването, а и по отношение на родителството чрез асистирана репродукция". През 2005-а година бе реформиран закон, който позволява сурогатното майчинство, при което жена износва дете за други родители. Мъжете нямат никакви законни права или право на глас в тези процеси и това също трябва да се промени, казва Стела Белия.

Разрушаване на стари табута

Още: Икономиката не спи: В Гърция удължиха часовете за пазаруване

За режисьора Менелас, който също е част от ЛГБТИ-общността, проблемът е не само в политически, но се дължи и на неспособността на обществото да назове нещата с истинските им имена. "В средиземноморските страни всичко е позволено, стига да остане в тайна", казва Менелас пред ДВ. Той също приветства закона, но не планира да сключва брак. Въпреки това му е омръзнало да се чувства като гражданин втора класа. През последните години гръцкото общество и станало по-толерантно и дясноконсервативното правителство сега трябва да се съобрази с това.

Докато партията на Мицотакис все още беше в опозиция през 2015-а, тя гласува категорично против еднополовите бракове. Затова за Менелас внезапната промяна на мнението на настоящия премиер е преди всичко опит да се хвърли либерален пясък в очите на ЕС в Брюксел и да се отклони вниманието от многобройните негативни заглавия за структурни нарушения на миграционното законодателство или мащабния скандал с подслушванията през 2022-а година: "Те се нуждаят и от либерална, социална програма и не могат да печелят точки в ЕС само с икономиката. Може би така ще стане най-лесно".

Критики и от страна на опозицията

Засегнатите често говорят за т.нар. "Pinkwashing” (термин, означаващ изчистване на имиджа на дадена компания /или в случая държавния/ чрез подкрепяне на каузата на ЛГБТИ-общността - б.ред.). За опозиционния политик Стефанос Каселакис е ясно, че узаконяването на еднополовите бракове в Гърция е пример тъкмо за това.

Още: Турция спаси над 100 нелегални мигранти в Егейско море

35-годишният нов лидер на лявата партия СИРИЗА е гей и е омъжен, което му спечели много подигравки в родината. Само допреди няколко години обаче би било немислимо политици в Гърция да признаят открито своята сексуалност.

Въпреки това Каселакис е убеден, че премиерът само се преструва на съпричастен. "Господин Мицотакис вади либералната карта само когато участва в заседания на Съвета на ЕС и в международни форуми или се обръща директно към ЛГБТИ-общността", казва Каселакис пред ДВ. "В действителност той значително отслаби демокрацията, например що се отнася до правосъдието, конституционния ред, полицейските репресии и свободата на мненията", критикува опозиционният лидер. Въпреки това Мицотакис може да бъде сигурен, че както парламентарната група на СИРИЗА, така и опозиционните депутати от лявата партия "Курс на свободата" ще гласуват в подкрепа на новия закон. Тъй като министър-председателят едва ли ще намери достатъчно съмишленици в редиците на собствената си партия.

 

Източник: Дойче веле

Още: Арестуваха мъж в Гърция за скрита камера във фризьорски салон

Заради туристите: Гърция увеличава местата за зареждане на електромобили

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com