Три години по-късно - приказка как фалитът на КТБ е манна небесна

6182
Три години по-късно - приказка как фалитът на КТБ е манна небесна
Снимка: БГНЕС

Важните теми в България често-често минават по тъча на игрището, на което уж играе общественото внимание, но за сметка на това дребнотемия като съдбата на някой рушащ се или боядисан паметник редовно се превръщат в главна атракция, водеща до ефектни автоголове, които публиката изглежда редовно счита за красиви попадения в правилната врата.

Седмица без един ден след публикуването на втората стенограма за Корпоративна търговска банка (КТБ), най-после един от участниците в тези заседания реши да коментира защо така изчезнаха едни пари и активи. Става въпрос за депутата от ДПС Йордан Цонев, доста известен и с прякора си Данчо Ментата.

И КТБ не ни изкара с камъни на жълти павета

Трябва да се протестира не с плакати пред ромските гета, а с камъни на жълтите павета. Този коментар направи адвокат Николай Хаджигенов...

Извън очевидните твърдения, че прокуратурата след седмица ще обвини всички, които са виновни за фалита на КТБ (Цонев все пак не стигна дотам да каже, че водената от Сотир Цацаров структура ще вземе да доведе поне едно знаково дело до спаведлив от обществена гледна точка край), депутатът от ДПС, известен с близките си отношения с един успял млад народен представител също от ДПС, изказа следната теза: Държавата спечелила 105 млн. лева от лихвите по заема за Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВБ), с който бяха покрити депозитите от до 196 000 лева. Печалбата идвала от това, че банките попълват ФГВБ само със средства от своите печалби.

От думите на Цонев излиза, че държавата, т.е. данъкоплатците (не ме гледай умно, Българино, т.е. ТИ), е спечелила от фалита на КТБ. Супер – нов метод за попълване на държавния бюджет, при това за сметка на банкерите! Ако това не е иновация, здраве му кажи!

В цялата розова картинка (не намеквам нищо за представители на животинския свят, които имат зурли), остават един-два въпроса. Например – да сте виждали банка, която не намира начин да компенсира по-ниска печалба? И откъде ли се компенсират пропуснати печалби? Дали не се намаляват разходи, като например ... лихвите по депозитите?

Друг въпрос – сега как върви попълването на Фонда за гарантиране на влоговете? Дали косъмът е добре загладен или червата куркат?

Прокуратурата внася обвинение от 15 хиляди страници за КТБ

Максимум до 20 юли обвинителният акт за КТБ ще бъде внесен в Специализирания наказателен съд. Това каза в Бургас главният прокурор Соти...

Трети въпрос – ако държавата много вземе да закъса, да не реши да се възползва от положителния опит и да се огледа за някоя друга банка? Не за друго, ами вече доста пиари се навъдиха, все някой ще подшушне в премиерското ухо брилянтното решение, родено с блестящо умозаключение от г-н Цонев.

Следващ въпрос – как върви работата с масата за несъстоятелността, колко спечели пустата държава т.е. данъкоплатците, т.е. ние от преразпределението на активи на КТБ? Или печалбата е малко по-ограничена в този аспект, по-канализирана към определени ръчички?

Вече минаха три години от фалита на КТБ. Делото още дори не е започнало, уж на 20-ти юли ще има внесено обвинение в съда. Не ми се иска даже на шега да взема да попитам дали някъде някой букмейкър не е пуснал коефициент за опцията съдът да върне обвинителния акт заради пропуски. Отделно, Цветан Василев още си е в Сърбия (май) и му дреме на шапката (дедовия исках да кажа, няма да ви лъжа сега с прекалена възпитаност), че тук се размахват някакви актове – той нали беше ездач в главния акт, полово-държавно-банковия. И ако още има балами, които се съмняват, че всички ние платихме за грабежа на КТБ ... не знам какво да им кажа. Ще помисля обаче – налага ми се по такива теми.

Автор: Ивайло Ачев

КТБ: Добър ден, ние ви излъгахме и ще ви излъжем и втори път

По традиция, в петък късен следобед на бял свят излезе втората стенограма за Корпоративна търговска банка (КТБ). Този път обаче президе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com