Застинали сред изпаренията на врявата

6896
Застинали сред изпаренията на врявата
Снимка: Pixabay

Сетете се за Сизиф, който търкаля огромната канара. И пак. И пак. Неговите на пръв поглед безплодни усилия са всъщност огледалото на вечните край и начало. И на непрестанния опит към съвършенството. Сизиф е мит, водещ към другия свят, но и устойчива на времето памет за човешките усилия - колкото и налудничави да са те.

Сизиф обаче би се предал, ако само за миг имаше как да попадне сред действителността ни. Би се оставил страшният камък да го погълне надолу към бездната, но тук скалите са ниски, а полетата - безкрайни. От недрата им се вдигат изпарения от врявата на мъртви души. Те крещят в главите на застиналите човешки меса за справедливост, морал, равноправие, чест. Врявата от скандали прелита като Феникс и отново се сгромолясва в прахта, където други, все по-арогантни и високомерни, се преобличат в кожата ѝ. Преуморените от слушане на глухи обещания просто следват естествения ход към изтичането на личното си време и бродят сред полетата, където е все по-ветровито и все по-мрачно.

Малките медийни менгелета

Социален експеримент е цялата ни демокрация българска. Провежда се планово, целенасочено, на етапи, оперативно, хладнокръвно. Ако няко...

Сред нищото се подават казани с ракия, лъснати тоалетни, бледи силуети с вратовръзки, кльощави мутри в охранени джипове, и Темида в ролята на компаньонка, обслужваща политическите скелети, минаващи от тук за кратко по пътя към обещаните им светове.

Докато произвеждат изпарения и замърсяват навред сред тегобата на застиналите, мъдрословците разграбват собствените си отпадъци, тъй като малко остана за взимане. Те свалят и дрипите на претръпналите, като ги убеждават, че така им е по-добре, че няма да им е студено.

Но вакханалията на самоповярвалите си надига още по-силна врява, когато се появят нещастните самозванци. Те плюят в лицата на застиналите, разтърсват ги до припадък, правят крайни, отчаяни опити да разсеят поне за кратко изпаренията от грозните грачения и само за няколко мига имат тук-там спечелени фронтове. После всичко потъва в желаното безвремие на тежки липси.

Адът заспива върху парите на чуждите, върху паметта на своите и самопреписаните дела на героите. На сутринта кресливите скелети палят цигара и по пълните с тиня канали запалват войната в Близкия изток, приемат поправка - променят съдби, замълчават си и убиват, извикват в един хор и взривяват хаоса. А застиналите слушат, гледат и четат фалшиви стонове. И отново е време за сън...

Правосъдието, на което му отнеха справедливостта

Формално е спазена буквата на закона - Йожи и Гребеца са топили присъдите си с възпитателен труд зад решетките. Затворническата админис...

Но Сизиф все още опитва, катери се и пада, ала остава жив, докато те не помнят кога са се превърнали в разтворени сенки.

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com